Volledig scherm
Tim Hofman © ANP

BNNVara moet uitzending #BOOS met Groningse makelaars aanpassen

BNNVara moet van de voorzieningsrechter bij een uitzending van het online programma #BOOS een rectificatie plaatsen.

In de uitzending gaat presentator Tim Hofman langs bij de Groningse makelaars Joshua Camera en Lucinda Kat. Volgens de rechter worden in de aflevering uitspraken over de makelaars gedaan die niet met feiten onderbouwd zijn.

Voice-over

In de aflevering helpt Hofman een huurder die stelt onterecht bemiddelingskosten aan zijn makelaar te hebben betaald. Wanneer Hofman samen met de huurder verhaal wil gaan halen, blijkt het makelaarsbedrijf niet langer te bestaan. Volgens de rechter is het probleem een voice-over in de aflevering. Daarin wordt verteld dat de makelaars het bedrijf bewust failliet hebben laten gaan. Ook wordt gesteld dat het bedrijf onder een nieuwe naam een doorstart heeft gemaakt.

De rectificatie moet voor de aflevering dertig seconden in beeld zijn. De tekst daarvan luidt dat ‘de beschuldigingen over onder andere het bewust failliet laten gaan van het bedrijf onvoldoende door feiten worden gedragen’. Verzuimt de omroep de rectificatie te plaatsen, dan volgt een boete van 2500 euro voor iedere dag dat de omroep niet aan de uitspraak voldoet. De aflevering hoeft niet offline gehaald te worden. 

,,Het klopt dat de rechter heeft gezegd dat we in een rectificatie een paar punten moeten corrigeren, maar verder is BNNVARA helemaal in het gelijk gesteld en zijn we erg blij met het vonnis”, reageert BNNVara op de uitspraak.. ,,De rechter zegt in het vonnis dat de klacht van de huurder gegrond is. En de manier waarop we de uitzending hebben gemaakt en gebracht, vindt de rechter verder ook in orde.” Er is inmiddels een rectificatie te zien bij de aflevering, maar die hoeft niet verwijderd te worden.