Artsen van het academisch ziekenhuis in Groningen doen een dringende oproep: blijf thuis.
Volledig scherm
Artsen van het academisch ziekenhuis in Groningen doen een dringende oproep: blijf thuis. © UMCG


Arts UMCG schrikt van hoeveel mensen er buiten zijn. Lees hier zijn oproep aan ons allemaal

Parken en pleinen zitten dit weekend vol mensen. Medewerkers van het UMCG in Groningen zien het met lede ogen aan. Zij vrezen dat het aantal coronapatiënten daardoor nog sneller zal toenemen. Een gesprek met Sander Veenstra, anesthesiemedewerker in het ziekenhuis.

„Wij blijven binnen voor jullie, blijven jullie binnen voor ons?” Die hartekreet op Instagram van zorgpersoneel in het ziekenhuis werd zaterdag massaal gedeeld.

Toch blijkt nog lang niet iedereen doordrongen te zijn van het belang om binnen te blijven. Ook niet in de noordelijke provincies. Neem bijvoorbeeld de Oosterkade in Groningen, waar het dit weekend nog aardig druk is. Op het sportveldje wordt zaterdagmiddag door een man of dertig aan apparaten gehangen, push ups gedaan en basketbal gespeeld.

Het gebeurt allemaal op een paar vierkante meter waarbij niemand lijkt te letten op de streng aangeraden 1,5 meter afstand. De basketballers zien er geen kwaad in en lachen het weg. “We zijn gezond en jij loopt hier toch ook?”

Sander Veenstra: ‘Dit is belachelijk’

“Dat is echt belachelijk”, luidt de felle reactie van anesthesiemedewerker Sander Veenstra van het UMCG tegen de Leeuwarder Courant als hij de foto’s van het sportpleintje onder ogen krijgt. “Ik begrijp niet dat mensen dit doen. Volgens mij is de oproep van de premier, de koning, RIVM, GGD en andere autoriteiten en specialisten helder. Het is heel duidelijk dat we contact moeten vermijden en genoeg afstand bewaren.”

Hij snapt op zich dat mensen naar buiten willen. En hij is blij dat we hier nog niet zover zijn als in Spanje, Italië of Frankrijk, waar een forse boete staat op buiten zijn zonder goede reden. “Maar ik kijk hier heel erg van op. Denken die mensen misschien dat corona hen maar een paar dagen griep oplevert omdat ze jong zijn? Want daar gaat het niet om.”

‘Het gaat om iets groters dan individuele gezondheid’

“Het gaat nu om iets groters dan de individuele gezondheid. Ook jonge mensen die zich goed voelen kunnen de ziekte verspreiden. Terwijl we er juist alles aan moeten doen om het in te dammen, zodat we niet zo’n heftige piek krijgen als in Noord-Italië,” waarschuwt Veenstra.

Dat het ernst is ziet hij nu dagelijks om zich heen in het UMCG, waar de spanning stijgt.

“De sfeer is onder collega’s goed, maar het is een rare tijd. Er heerst geen stress, doch groeit de angst voor wat komen gaat. Daar worden nu de nodige maatregelen voor getroffen. Complete afdelingen zijn bijvoorbeeld ingericht om de verwachte uitbraak aan te kunnen”, legt hij uit. “En we hebben natuurlijk al zes patiënten uit Breda opgevangen.”

Voorkomen dat iedereen tegelijk ziek wordt

De richtlijnen voor de maatschappij en voorbereidingen in het UMCG zijn volgens hem noodzakelijk. “We moeten goed beseffen dat een groot deel van Nederland ziek wordt. Als dat in één piek komt, wordt het heel zwaar voor ons. Er zijn maar 1150 ic-bedden in Nederland (dat wordt nu uitgebreid naar 1500). Als die in een week vol zijn is er een groot probleem.”

Kortom: pas op, zegt Veenstra. “Hardlopen of wandelen in een rustig gebied kan prima. Net zoals een potje voetbal in de tuin. Opsluiten hoeft niet. Maar ik zou heel graag willen dat de politie mensen in groepen, zoals op de speelveldjes, aanspreekt. Of dat er een samenscholingsverbod komt.”

In samenwerking met indebuurt Groningen