Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock


Een halve vuilniszak binnen een kwartier: jeugd Cereswijk ruimt zwerfafval op

„Shit! Het dekseltje is gebroken!” Evelina (14) is woensdagmiddag druk in de weer met haar grijper. Ze gooit het doorzichtige plastic bij Brian (13) in de vuilniszak. De zak is al bijna vol voordat ze de Brinkstraat in Stadskanaal uit zijn.

Ze zijn dan nog geen kwartier bezig met het opruimen van zwerfafval. „Ik had niet verwacht dat het er zoveel zou zijn. En dat op zo’n klein stukje. Daar schrik ik wel van”, vertelt Brian. Het is voor hem en de meer dan tien jonge vrijwilligers vakantie, maar dat maakt hen niets uit: ze willen hun wijk netjes hebben. Evelina: „De natuur is wel belangrijker dan op de bank zitten.” Het duo heeft genoeg nieuws gezien om te weten dat het heel wat schade doet aan vogels en andere dieren.

Jongerenraad

Brian en Evelina horen bij de jongerenraad van de wijk. Die komt af en toe bij elkaar om leuke dingen te doen, of om problemen aan te pakken, zoals nu. Extra stimulans was de beloning die de gemeente hen beloofde: daar kunnen ze vrijdag wel iets leuks mee doen, zoals trampolinespringen.

Dubbele winst. En daarom trotseren ze de frisse wind. Met zijn capuchon diep over de oren tegen de wind speurt Brian in de goten en de struiken naast de speeltuin in Cereswijk. Daar blijkt nogal wat troep te liggen. „Terwijl hier twee prullenbakken staan”, wijst Brian naar de felrode dingen. Niet te missen, zou je zeggen.

Zware vuilniszak

In de vuilniszak van Brian en Evelina zit van alles: karton, blikjes, zakjes en fastfoodverpakkingen. De volle zak maakt plaats voor een nieuwe. „Sommige dingen liggen hier ook al heel lang. Op het etiket staan dan merken die ik helemaal niet ken.” Onbegrijpelijk dat er zoveel ligt, oordelen Evelina en Brian. „Gooi het gewoon in de prullenbak of neem het mee naar huis.”

Een paar straten verderop ervaren de jongeren dat dit niet gebeurt. De vuilniszak is over de schouder geslagen: „Hij is heel zwaar. Kijk, we hebben gewoon een luier!” Dillyan (12) en Loeca (11) hadden al wel gedacht dat ‘de buit’ groot zou zijn. „Als je naar de McDonalds gaat, eet het dan daar op of neem het mee naar huis. Gooi het niet uit de auto.”

„Het is gewoon smerig en slecht voor het milieu. En eigenlijk vind ik het ook een beetje asociaal”, vertelt Dillyan als ze een poosje bezig zijn. Loeca: „Ik zag op tv dat ze een meeuw opensneden en die zat voor driekwart vol met plastic. Dat is eigenlijk niet de bedoeling.” Of het zin heeft? Dillyan: „Ik denk dat er volgende week weer van alles ligt.”

In samenwerking met indebuurt Groningen