Volledig scherm
2014-03-05 13:31:48 ILLUSTRATIE - Een rechter met wetboek in de rechtzaal. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA


OM: Dood timmerman Haiko Steenhuis (21) uit Winschoten valt bouwbedrijf te verwijten

De dood van de 21-jarige leerling-bouwvakker Haiko Steenhuis uit Winschoten valt zijn werkgever Van Wijnen Groningen te verwijten. Dat stelde de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Zwolle.

Steenhuis werd op 26 april 2017 bedolven onder een muur op de bouwplaats aan de Langezijde in Groningen. Van Wijnen realiseerde rijtjeswoningen op de voormalige locatie van het Oosterparkstadion.

Leerling-timmerman kwam onder vallende muur

Op de bouw moest een betonnen prefabwand tussen twee muren worden geplaatst. Omdat de tussenruimte te klein was, probeerden werknemers met een breekijzer een al staande muur om te wrikken. Het ruim 5000 kilo wegende gevaarte viel om en kwam boven op Steenhuis terecht. De leerling-timmerman was op slag dood.

‘Van Wijnen had geen oog voor risico’s’

Volgens directeur Joost Coolegem is sprake van een menselijke fout. ,,De wand is omgevallen omdat een anker niet was aangedraaid’’, zei hij tegen de rechters. Maar volgens het Openbaar Ministerie heeft het bouwbedrijf te weinig oog gehad voor gevaren en risico’s op de bouwplaats.

De Arbeidsinspectie oordeelde na onderzoek dat ’op cruciale punten geen controles werden gedaan en dat risico’s schromelijk zijn onderschat’. Eén anker dat de muur op zijn plek moest houden was een klein stukje aangedraaid, een tweede helemaal niet. De gebruikte ankers waren niet gecertificeerd en de betonvloer waarin ze waren bevestigd, was niet voldoende uitgehard. Ook werd niet het juiste gereedschap gebruikt.

Geldboete van 120.000 euro

,,Toezicht om veiligheidsrisico’s te beperken ontbrak’’, aldus de officier van justitie. Zij eiste een geldboete van 145.000 euro, waarvan 25.000 voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar.

Directeur Joost Coolegem meent dat Van Wijnen geen blaam treft. ,,We werken al 25 jaar zo, een bewezen methodiek.’’ Toch paste het bouwbedrijf enkele weken na het fatale ongeluk de werkwijze en materialen aan. ,,We willen leren van zo’n ongeluk’’, aldus Coolegem.

‘Geen verwijt van de familie’

Van Wijnen noemde de contacten met de nabestaanden ‘intens’. ,,We hebben van de familie nooit een verwijt gehad, ook de jongens op de bouw niet. Dat is fijn’’, aldus Coolegem. Hij hield de rechter voor dat de schadeafwikkeling met nabestaanden ‘ruimhartig en snel’ is geregeld. De officier van justitie: ,,De nabestaanden zeggen iets anders.’’

Het bedrijf heeft eerder boetes gehad omdat de veiligheid niet in orde was. Dat was in 2011 na een ongeval en in 2012 constateerde de Arbeidsinspectie bij een controle dat onveilig werd gewerkt. De jaren daarvoor waren ook al bestuurlijke boetes opgelegd.

Advocaat Tjalling van der Goot betoogde dat het bedrijf niet nalatig is geweest. ,,De werkwijze van Van Wijnen wijkt niet af van hoe elders in de branche wordt gewerkt.’’ En al het werk is nu eenmaal niet te controleren.

Het ongeval heeft volgens Coolegem diepe sporen nagelaten binnen de organisatie. ,,Dit tragische ongeval heeft ons keihard op de feiten gedrukt en gewezen op de risico’s van het vak.’’

Haiko overleed zes dagen voor trouwdag

De familie van Steenhuis was op de zitting, evenals zijn vriendin Esmee en haar ouders. Het jonge stel zou trouwen. Steenhuis overleed zes dagen voor de trouwdag. ,,We hebben twee jaar moeten wachten voordat we hoorden wat er precies is gebeurd’’, zegt Esmee.

De nabestaanden hebben moeite met de houding van het bouwbedrijf. ,,Er is alles aan gedaan om te voorkomen dat een medewerker persoonlijk aansprakelijk zou worden gesteld. En nu verschuilt het bedrijf zich toch achter een menselijke fout’’, aldus de vader van het slachtoffer. Een straf is voor de nabestaanden minder belangrijk. ,,Wij willen vooral dat er meer oog komt voor de veiligheid en dat gevaarlijke situaties worden aangepakt.’’

De rechtbank doet uitspraak op 28 november.

In samenwerking met indebuurt Groningen