Volledig scherm
Een medische drone © ANP

Burgemeester Stadskanaal: 'drone heeft de toekomst in betaalbare zorg’

De burgemeester van Stadskanaal Froukje de Jonge pleit voor een test met medische drones in Oost-Groningen. De onbemande vliegtuigjes worden bij Deelen, boven Arnhem, getest en vervoeren onder meer bloed, medicijnen en AED’s. Het zoemen van de apparaten is vooralsnog toekomstmuziek. De Jonge stapt echter graag de dansvloer op met ontwikkelaars ANWB, Sanquin en Erasmus: het is een fantastische oplossing om zorg betaalbaar en dichtbij te brengen, denkt ze.

‘Kom alsjeblieft testen bij ons’, schreef u op Twitter. Waarom?

„Het is een pleidooi voor waar we al de hele tijd mee bezig zijn: zorgen voor goede zorg. Stadskanaal heeft te maken met een sterk vergrijzende bevolking, grote afstanden en voorzieningen die onder druk staan. Soms verdwijnen die ook, zoals de SEH op 6 januari (de spoedeisende hulp van ziekenhuis Refaja red.). Dat kun je dan proberen te repareren, maar je kunt ook investeren in de toekomst. Hoe ziet die eruit? Veel mensen hebben straks veel zorg nodig. Hoe ga je dat inrichten? Hoe hou je dat betaalbaar?”

Het is wel een wild idee.

„Het initiatief ontwikkelt zich heel snel. Er zitten een paar grote partijen aan de knoppen. De ANWB, Sanquin, het Erasmus... Ik ben heel enthousiast. Het accent ligt nu bij vliegen over files in stedelijk gebied. Maar ook de zorgvraagstukken bij ons, en heel Nederland, moeten serieus worden genomen. De afstanden zijn groot, veel mensen hebben geen auto en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer is vaak beperkt. Waarom zou iemand naar een apotheek moeten als je medicijnen ook met een drone kunt brengen? En dat is maar één aspect.”

Het is een experiment, er kunnen ook dingen misgaan?

„Daar heb je pilots voor. Gezien de grote partijen en kennisinstituten die meedoen, heb ik er alle vertrouwen in. En ik ben er bedacht op dat niet alleen gekeken wordt naar hoe het in stedelijke gebieden werkt, maar ook het platteland. Hier kun je zien hoe de drone op grote afstanden werkt.”

„U heeft een achtergrond in de zorg (dienstdirecteur bij Flevoziekenhuis), heeft u uw netwerk al aangesproken?

„Ja, ik ben al aan het lobbyen, maar dat doe ik via bestaande contacten rond healthy ageing bij onder andere Menzis en Treant. Binnenkort heb ik ook een afspraak bij de OZG in Scheemda.”

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst afgelopen dinsdag had u het over samenwerking tussen gemeenten, moet de regio dit samen oppakken?

„Rond de sluiting van de SEH hebben wij een gelegenheidsgroep opgericht. Daarin zaten de gemeenten AA en Hunze, Borger-Odoorn, Pekela, Westerwolde, Veendam en wij. We kunnen samen een pleidooi opzetten, ze zijn nog opzoek naar meer plekken om te vliegen.”

Hoe reëel is het dat die drone hier naartoe komt?

„Ik vind het een heel goed en mooi idee.”

Maar hoe reëel is het?

„Alles begint met een droom. Het is ook heel logisch om het in deze regio te doen. Wij worden nu alleen nog niet gezien.”

In samenwerking met indebuurt Groningen