Volledig scherm
Het exterieur van de rechtbank in Groningen © ANP

Chagrijn in de rechtszaal in Groningen, maar de verdachte mag blij naar huis

Een geplande strafzaak in de rechtbank van Groningen kon donderdagochtend niet doorgaan omdat een rapport over de verdachte als gevolg van te weinig personeel niet op tijd klaar is.

De enige die hierover in de rechtszaal niet chagrijnig was, is de verdachte. Hij zit al 250 dagen in voorlopige hechtenis op verdenking van diefstallen en inbraken. Nu de strafzaak buiten zijn schuld om vertraging oploopt, besloten de rechters zijn detentie te schorsen. Morgenvroeg mag de 28-jarige verdachte de gevangenis in Veenhuizen verlaten.

Fout van het OM

Voor een gedupeerde in deze strafzaak was het zuur: de man, een vertegenwoordiger van de voetbalvereniging uit Nieuw Roden (verdachte zou hebben ingebroken in het clubgebouw) kwam voor niets. Dat was voor de derde keer. Het Openbaar Ministerie had opnieuw verzuimd de man vooraf in te informeren. Foutje.

Al veel langere tijd lopen strafzaken vertraging op omdat rapportages (over de psychische gesteldheid van verdachten) niet op tijd klaar zijn. De rapporten moeten worden opgesteld door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Personeelsgebrek

Dit instituut, een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, kampt met personeelsgebrek. Al langer dan een jaar moeten met regelmaat strafzaken worden uitgesteld omdat het instituut in gebreke blijft.

De officier van justitie liet vanochtend in de rechtszaal weten dat ,,op hoog niveau’’ met het NIFP wordt gesproken over de problemen waarbij nadrukkelijk ‘’ook het chagrijn van het Openbaar Ministerie wordt benoemd’’.

Eerder veroordeeld

De verdachte had terecht moeten staan vanwege inbraken in onder meer sportkantines in Noord-Drenthe en het Westerkwartier. In 2018 was hij voor soortgelijke feiten veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat jaar hangt hem bij een nieuwe veroordeling als ‘bonus’ boven het hoofd.

In april wordt een nieuwe poging gewaagd de strafzaak te behandelen. Eerder kan niet. Vanwege capaciteitsproblemen bij de rechtbank.

In samenwerking met indebuurt Groningen