Een corona-polikliniek bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Deze is bedoeld voor patienten van het ziekenhuis met luchtwegklachten.
Volledig scherm
Een corona-polikliniek bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Deze is bedoeld voor patienten van het ziekenhuis met luchtwegklachten. © ANP

Coronabus met zes patiënten uit het Zuiden arriveert bij het UMCG in Groningen

Een bus met zes coronapatiënten uit Breda is vrijdag gearriveerd bij het UMC in Groningen. Donderdag werden ook al twee inwoners van Brabant die besmet zijn met het virus overgebracht naar het UMCG.

Het UMCG heeft zijn hulp aangeboden aan alle Nederlandse ziekenhuizen. In het Noorden is nog voldoende capaciteit, terwijl de situatie in Brabant nijpend is. Met de bus reden drie artsen van de intensive care van het UMCG mee.

Behandelbus

De patiënten zijn vervoerd in de Noord-Nederlandse behandelbus. De standplaats van dit voertuig is Eelde. Deze voormalige lijnbus is in 2016 verbouwd tot behandelbus met zes behandelplaatsen.

De bus wordt ingezet bij grootschalige hulpverleningen, waarbij de meldkamer normaal gesproken meerdere ambulances moet inzetten. Door deze bus blijft de capaciteit van ambulances elders gewaarborgd.

In samenwerking met indebuurt Groningen