Volledig scherm
Het Praedinius gymnasium in Groningen © Google Streetview

Daling van het aantal scholieren zet stug door in Groningen

Scholen in de regio moeten meer samenwerken om de krimp van het aantal scholieren op te vangen, zegt de VO-raad. In Groningen neemt het aantal scholieren de komende jaren gemiddeld met 25 procent af.

Dat is aanzienlijk meer dan de landelijke daling van 12 procent. De krimp van het aantal scholieren in het voortgezet onderwijs zet de komende vijftien jaar gestaag door, blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. In het schooljaar 2017-2018 waren er landelijk al zo’n tienduizend scholieren in het voortgezet onderwijs minder dan in het schooljaar daarvoor.

In centraal en westelijk Groningen neemt het aantal scholieren tot 2031 naar verwachting af met bijna 16 procent (van 13.273 naar 11.173). In Oost-Groningen (van 4.919 naar 3.442) en Noord-Groningen en Eemsmond (van 1.818 naar 1.265) is de krimp veel groter en bedraagt zeker 30 procent. De daling in Groningen is het grootste in Noord-Nederland.

Vooral het aantal leerlingen van het vmbo daalt, in Noord-Groningen en Eemsmond zelfs met 37,5 procent.

Lastiger om onderwijs te geven

Volgens de VO-Raad van de Vereniging voor scholen in het voortgezet onderwijs kan die daling grote gevolgen krijgen omdat het schoolbudget afhankelijk is van het aantal leerlingen. Daardoor wordt het lastiger om goed onderwijs te blijven geven. Sommige scholen zullen de poort moeten sluiten. Een commissie pleitte afgelopen jaar voor een injectie van 100 miljoen per jaar voor scholen in krimpregio’s in het land.

Onderwijsminister Van Engelshoven zei afgelopen week dat ze wil bevorderen dat scholen meer gaan samenwerken, ook met het bedrijfsleven. Volgens de VO-Raad komt die samenwerking echter lang nog niet overal vanzelfsprekend tot stand.

In samenwerking met indebuurt Groningen