Volledig scherm
© ANP

Dat Forum Groningen, kun je daar een beetje mee uit de voeten?

‘Schitterend’ en ‘Wauw’. De eerste bezoekers van Forum Groningen, die zaterdag het gebouw testten op gebruiksgemak, waren overwegend positief. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het water voor de koffie is al na een uurtje op, maar dat is dan ook het enige dat aan het geluk van de eerste bezoekers van Forum Groningen ontbreekt. Zaterdagmorgen was het gebouw is geopend voor speciale gasten, opdat zij het kunnen testen. Want hoe gebruiksvriendelijk is dat Forum Groningen? Kan het publiek ermee uit de voeten? Moet er nog wat worden bijgesteld?

Honderden mensen

Om dit te achterhalen, krijgt iedereen een enquêteformulier van de portier achter de balie in de grote hal, of gebruikt de toegestuurde enquête op de smartphone. ,,We hebben alles vanaf de tekentafel bedacht en vervolgens met honderden mensen gepraat’’, zegt directeur Dirk Nijdam. ,,We hebben duizenden beslissingen genomen, waarvan wij denken dat ze de beste zijn, maar zijn ze dat ook?’’

Forum Groningen gaat op 29 november open. Dat geeft nog een kleine twee weken om dingen te veranderen. De laatste weken is er keihard gewerkt, restaurant Vapiano kon de pizza’s zo via de achterdeur het Forum indragen. ,,Nog is het niet helemaal af’’, zegt Nijdam. ,,Zo hoopten we dat de wegwijzerzuilen klaar zouden zijn, maar dat is niet gelukt.’’

Blown away

,,Waaauw.’’ Charlotte Menzing (59) en Nynke de Vries (60) kijken om zich heen in de jeugdbibliotheek. ,,Zo ruimtelijk!’’ De Vries duwt tegen een scheef opgestapeld theeservies. Kan ze niet laten, sorry. ,,Vastgelijmd!’’ Mijntje ten Brummelaar (34) is ‘blown away’ door het gebouw.

Anne Koekkoek vindt het gebouw absurd. ,,En decadent. Al die roltrappen in die lege ruimte, ik vind dat overheidsgeld niet goed besteed. Het doet me denken aan die grote kastelen in Frankrijk, het had toch ook met wat minder gekund?’ Jan van der Schans, Pat Higgins en Ellen de Boer (allen de 60 gepasseerd), roemen het uitzicht: door de grote ramen toont de stad zich als een levend decor.

Alle bezoekers kregen zaterdag na afloop een vragenlijst toegestuurd over hun algemene bevindingen. Gisteren had meer dan de helft het antwoord al opgestuurd: ze gaven hun bevindingen gemiddeld een dikke acht. Kon minder, dus.

Nee, het Forum Groningen is nog niet helemáál af.

Maar wel bijna.

In samenwerking met indebuurt Groningen