Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

De moord op het Jaagpad in Groningen: na drie weken zijn het wapen en de moordenaar nog altijd spoorloos

Drie weken na de moord op Hidde Bergman bij het Jaagpad in Groningen zijn de dader en het moordwapen nog altijd niet gevonden.

Nadat de 27-jarige Groninger zwaar gewond werd aangetroffen bij het hardlopen langs het Reitdiep, deed de politie onderzoek. Enkele dagen daarna is het gebied opnieuw minutieus uitgekamd.

Politiewoordvoerder Paul Heidanus: ,,Het Veteranen Search Team heeft onderzoek gedaan, er zijn speurhonden ingezet en een technisch team van de Mobiele Eenheid heeft de (riool)putten in de omgeving onderzocht. ,,We hebben helaas het moordwapen niet gevonden.’’

Belangrijk spoor ontbreekt

Daarmee ontbreekt een belangrijk spoor in de moordzaak. Of er DNA-materiaal op het lichaam of kleding van de hardloper zijn gevonden, wil Heidanus niet zeggen. De dader is nog spoorloos. Bij de politie zijn inmiddels 475 tips binnengekomen, mede dankzij de aandacht van Opsporing Verzocht.

,,De meeste tips komen van mensen die denken dat ze de dader herkennen van de compositietekening. Of dat ze de man ergens hebben gezien. We hebben het gros van de tipgevers gesproken. De gesprekken maken het onderzoek heel arbeidsintensief.’’

Motief nog onduidelijk

Het motief is nog onduidelijk. Gebruikers van sport- en opleidingsinstituten in de buurt van het Jaagpad vrezen dat Bergman een willekeurig slachtoffer was en zijn daarom extra op hun hoede. Maar voor de politie is die conclusie te voorbarig. ,,We onderzoeken de zaak nog heel breed en kunnen nog geen enkel scenario wegstrepen’’, aldus Heidanus.

Stel dat dader en slachtoffer om de een of andere reden ruzie kregen of dat ze elkaar kenden en iets hadden uit te vechten? De politie deed een week na het incident in Opsporing Verzocht een dringende oproep: heeft iemand Bergman zien hardlopen of de confrontatie met zijn belager gezien?

Heidanus wil niet zeggen of zich getuigen hebben gemeld met dergelijke belangrijke informatie. ,,Daar doen we nog geen mededelingen over in belang van het onderzoek.’’

In samenwerking met indebuurt Groningen