Volledig scherm
Een flitspaal © ANP

De Poffert is klaar met ambtenaren: 'Hardrijders nu echt aanpakken’

Bewoners van buurtschap de Poffert zijn teleurgesteld over de gemeente Westerkwartier.

Al jaren dringen de bewoners aan op een oplossing voor het probleem met de hardrijders door het dorp. Volgens voorzitter Kees de Bock van de werkgroep verkeer is uit metingen gebleken dat driekwart van het doorgaand verkeer te hard rijdt door het dorp. Tot soms wel 90 kilometer per uur, waar 30 of 60 is toegestaan.

Op dezelfde stoel

Recentelijk zijn nieuwe metingen verricht. ,,De uitkomst hiervan bevestigt het beeld dat er gemiddeld veel te hard wordt gereden en er sprake is van toenemend sluipverkeer’’, zegt De Bock. Hij vindt dat het tijd wordt voor daadwerkelijke maatregelen. ,,We zijn alle metingen zat en willen eindelijk serieus worden genomen.’’ Volgens De Bock is de politiek in de nieuwe gemeente Westerkwartier van goeie wil. ,,Maar helaas zitten ambtenaren van de oude gemeenten op dezelfde stoel als in het verleden. Die ambtenaren zijn wars van burgerparticipatie en een goede communicatie met de burgerij.’’

‘Kulargument’

De bewoners eisen op korte termijn dat het vrachtverkeer wordt teruggedrongen. ,,Liefst zei wij een algeheel vrachtautoverbod door De Poffert. Ambtenaren zien hier niks in omdat een dergelijk verbod naar hun zeggen niet 24 uur per etmaal te handhaven valt. Wij vinden dat een kulargument. Er zijn immers veel meer verboden in ons land, die niet worden gehandhaafd?’‘ Verder maken De Bock en de zijnen zich sterk voor het plaatsen van een smiley in hun dorp om notoire hardrijders te confronteren met hun gevaarlijke gedrag.

In samenwerking met indebuurt Groningen