Eva Dijkman met politietattoo. Naast haar collega Gerlinde Vos
Volledig scherm
Eva Dijkman met politietattoo. Naast haar collega Gerlinde Vos © Politie

Deze wijkagent biedt op Twitter politietattoos aan. Nu krijgt ze bestellingen uit heel Nederland

Eva Dijkman is er deze week maar druk mee: het versturen van plaktattoos van de politie naar, ja, naar wie eigenlijk niet? De bestellingen komen uit heel het land. Een gesprek met een wijkagent uit de Groningse Oosterpark die blij wordt van ludieke acties.

Heb je nog wel tijd om je werk te doen?

„Hahaha, ja, ik ben wel even druk met die tattoos, ook in mijn vrije tijd. Honderdtwintig heb ik er inmiddels verstuurd. Ik ben nu bij, al zal dit interview vast weer wat nieuwe bestellingen opleveren.”

Hoe kwam je er eigenlijk bij om de tattoos aan te bieden?

„Ik zag ze bij een collega uit Harlingen. Dat is leuk voor kinderen, dacht ik. Toen heb ik ‘t impulsief op Twitter gezet. Ik schrok wel even van hoeveel mensen ze wilden hebben. Ik heb er snel een stapel bijbesteld. Dat kon gelukkig. En ach, ik hou wel van ludieke acties.”

Je doet als wijkagent vaker rare dingen?

„Nou, ik vind het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Ik eet bijvoorbeeld tussen de middag vaak bij mensen in de wijk. Dat idee heb ik gejat van een collega uit Rotterdam. Ik bel dan willekeurig ergens aan en vraag ik of daar mijn boterhammen op mag eten.”

Schrikken die mensen zich dan niet kapot, met plots zo’n agent aan de deur?

„Nee hoor. Ik vertel natuurlijk direct waarvoor ik kom. Het leuke is: ik word altijd binnengelaten! De Oosterpark is heel gastvrij. Ik hoor zo allemaal mooie verhalen, en ik krijg een goed gevoel voor wat er speelt.”

Tof. Heb je nog meer wilde plannen?

„We hebben bijvoorbeeld ook politiekids. Dat zijn kinderen van 8 tot 12 jaar die helpen bij bijvoorbeeld een snelheidscontrole in de wijk. En als het weer zo hopelijk lekkerder wordt, dan wil ik buiten spreekuren houden. Dan ga ik ergens op een bankje zitten, of ik zet ergens een statafel neer, en dan kunnen wijkbewoners met me praten.”

Volgens mij vind je het heerlijk om wijkagent te zijn.

„Ja! Hiervoor werkte ik als generalist, dan ging ik met de auto op meldingen af. Ook leuk hoor, maar wijkagent is inderdaad het allermooiste. De Oosterpark is ook een prachtige wijk. Heel dorps, met veel karakter. Ik hoop dat ik dit nog wel even kan blijven doen.”

In samenwerking met indebuurt Groningen