Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Drie Roemenen ‘eindelijk’ opgepakt voor brute groepsverkrachting

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor de brute verkrachting van een 42-jarige vrouw in het Groningse Ten Boer in mei. Het slachtoffer vertelt dat ze door drie kennissen was gedrogeerd met GHB en vervolgens seksueel werd misbruikt in haar eigen woning. 

,,Na veel duw- en trekwerk van mijn kant is er eindelijk een resultaat’’, zegt de Groningse slachtofferadvocaat tegenover het Dagblad van het Noorden. Ze dreigde de politie onlangs nog met een kort geding om de aanhoudingen af te dwingen. ,,Ik moest veel druk op de zaak zetten. Gelukkig zitten deze drie enge mannen nu vast.’’

Volgens Poortman heeft de politie de drie verdachten na het gebeuren onterecht laten lopen. Ze was daar zo verontwaardigd over dat ze een podcast met het relaas van het slachtoffer wereldkundig maakte. 

Drinken

Quote

Door uitstel van aanhoudin­gen is mogelijk kostbaar bewijsmate­ri­aal verloren gegaan

Advocaat Liesbeth Poortman

Op 31 mei belt een een vriend van het slachtoffer bij haar aan om te vragen of hij wat mag komen drinken. Hij heeft twee vrienden bij zich. Ook Roemenen, volgens Poortman.

De 42-jarige vrouw laat het drietal binnen. Ze is naar eigen zeggen eerst gedrogeerd met GHB en vervolgens in haar eigen bed seksueel misbruikt door de drie. De volgende ochtend vlucht ze uit huis, maar keert later terug om de mannen uit haar huis te verjagen.

De vrouw durfde aanvankelijk niet naar de politie, uit angst dat ze niet zou worden geloofd. Ze ging wel naar het ziekenhuis. Daar constateerde een arts zeer gewelddadig handelen en schakelde de zedenpolitie in.

Het slachtoffer wilde daarna aangifte doen en gaf de politie de namen en adressen van hun belagers. Zij kreeg echter het advies om eerst twee weken bedenktijd te nemen voordat ze een verklaring zou afleggen. De bedenktijd is niet verplicht maar wordt wel aangeraden om te voorkomen dat mensen te impulsief aangifte doen van een zedenmisdrijf. Dit is vooral gebruikelijk als slachtoffer en verkrachter elkaar kennen. 

Bewijsmateriaal verloren

Nadat de politie een afspraak voor de aangifte nog een keer uitstelde, zocht het slachtoffer hulp bij advocaat Poortman. ,,De politie had de mannen direct moeten oppakken. Door het uitstel is mogelijk kostbaar bewijsmateriaal verloren gegaan’’, betoogt de advocaat. In het bijzonder kan dna-materiaal verloren gaan als er te lang wordt gewacht met sporenonderzoek.

Op haar aandringen kan het slachtoffer eindelijk in juni aangifte doen. Ze kreeg te horen dat de mannen niet worden opgepakt, maar een brief krijgen met het verzoek zich te melden op het politiebureau. ,,Niet te geloven’’, aldus Poortman.

Het slachtoffer heeft psychische klachten overgehouden aan de brute verkrachting. Poortman: ,,Ze is nu opgelucht dat haar belagers zijn aangehouden. Maar hoe lang blijven ze vast? Wat doen ze als ze vrijkomen? Daar is ze huiverig voor. Hopelijk is er genoeg bewijs voor een veroordeling of bekennen ze wat ze hebben gedaan.’’

In samenwerking met indebuurt Groningen