Volledig scherm
Archieffoto (2015) van Dickens Kerst in Steenwijk © Pedro Sluiter Foto

Ebenezer Scrooge komt tot leven in de Solwerderstraat in Appingedam

De geesten van het verleden, het heden en de toekomst brengen volgend weekend een bezoek aan Appingedam. Daar beschouwen honderden mensen de Damster versie van het bekende kerstverhaal van Charles Dickens: A Christmas Carol. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

,,Bah, humbug’’, schalt een krakende stem door de Solwerderstraat in Appingedam. Met een stok in zijn ene hand en een olielamp in zijn andere foetert een man voorbijgangers uit, terwijl hij zich een weg baant over de geplaveide straat tussen de huizen. De oude knar is Ebenezer Scrooge, het hoofdpersonage van het bekende kerstverhaal van Charles Dickens: A Christmas Carol.

Of, nouja. Het is iemand die Scrooge speelt.

Dickens in Dam

De Solwerderstraat wordt volgend weekend omgetoverd tot een openluchttheater en de rest van het centrum van Appingedam verandert in een Dickensstad. Het winkelende publiek wordt vrijdag en zaterdag vermaakt door straatschoffies in ouderwetse outfits en heren met hoge hoeden. Zo’n driehonderd mensen hebben een kaartje weten te bemachtigen voor de stijf uitverkochte voorstellingen. Zij worden in groepjes langs scenes uit A Christmas Carol geleid.

Om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt, wordt er nu al gerepeteerd. Terwijl bewoners van de grote stenen huizen langs de gordijnen gluren om alvast een glimp op te vangen van het stuk, loopt regisseur Annelies Hopman tussen de acteurs om aanwijzingen te geven: ,,Praat maar iets harder’’, ,,Waar is de kalkoen?’’ en ,,Jullie moeten niet hier, maar daar staan.’’

Hopman weet precies wat ze doet. Ze heeft al eerder in andere dorpen in de regio dickensstraattheater georganiseerd: bijvoorbeeld in Beerta waar het dit weekend ook Dickens’ Day is. Het is wel de eerste keer dat ze het zo groots aanpakt.

Impuls voor de winkelstraten

En dat allemaal door een idee van Damster Jan van Leeuwen. Hij is het best te omschrijven als de kartrekker van heel het gebeuren. Het idee ontstond vorig jaar toen hij het weekend voor kerst door de Damster winkelstraten wandelde. Het was er prachtig versierd, maar er was bijna niemand aan het winkelen. Zonde.

Dat wordt dit jaar hopelijk anders. Als het publiek de voorstelling op vrijdagavond heeft gezien worden ze automatisch richting de Dijk- en de Wijkstraat geleid waar het op vrijdag koopavond is.

De zoektocht naar figuranten duurde maar even. Heel veel mensen bleken superenthousiast. ,,Met een Facebookbericht hebben we jongeren opgeroepen om mee te doen. Binnen een dag hadden we dertig aanmeldingen.’’ In totaal werken er zo’n 160 vrijwilligers aan mee. Bijna iedereen komt uit de buurt.

Geknutselde kalkoen

Al die vrijwilligers regisseren is best veel werk. ,,Oh, hou op’’, zegt Hopman lachend. Ze leidt niet alleen de voorstelling in goede banen, ze helpt ook nog met het maken van de attributen. Zo knutselde ze een enorme kalkoen in elkaar. Klagen doet ze niet, want ze vindt het fantastisch.

,,Het wordt zo door alle inwoners gedragen. Mensen stellen hun huizen beschikbaar, denken mee en het is leuk dat er een keer iets wordt georganiseerd in de Solwerderstraat. Meestal hoor je mensen alleen over de winkelstraten.’’

Figuranten en acteurs

Familieleden van de spelers zijn donderdag bij de generale repetitie aanwezig. De bewoners van de Solwerderstraat wilden ook graag komen kijken, maar omdat de verkoop van de kaarten zo rap ging, bleek dat ingewikkeld. ,,Daarom geven we iedereen een kostuum. Zo kunnen ze gewoon rondlopen als figuranten en krijgen ze alles mee’’, zegt Van Leeuwen niet zonder trots.

En zo steken meer Damsters de handen uit de mouwen. Restaurant de Basiliek sponsort hapjes voor de acteurs en de vergaderingen en repetities vinden gratis en voor niets plaats in het oude zusterhuis in de Solwerderstraat, nu het kantoor van Cosis.

Scrooge moet misschien nog leren wat de kerstgedachte is. In Appingedam weten de mensen dat allang.

In samenwerking met indebuurt Groningen