Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Eigenaren afgebrande Hof van Scharmer: 'Je wilt er naartoe, je wilt los, dan besef je dat er niets meer is’

In een paar uur tijd vernielde een verzengende brand afgelopen maandagmiddag wat Jakob en Mariska Bekkema-Slagter in drieënhalf jaar tijd opbouwden.

Hun partyboerderij ‘t Hof van Scharmer aan de Hoofdweg in Scharmer, brandde tot de grond toe af.

Het woonhuis bleef ondanks forse rook- en waterschade naar het zich in eerste instantie liet aanzien gespaard, maar vier dagen later lijkt het erop, zegt Jakob Bekkema, dat ook dat als verloren moet worden beschouwd en afgebroken wordt.

Wij kunnen niet anders dan afbellen

‘Door omstandigheden zijn wij, partyboerderij ‘t Hof van Scharmer, voorlopig niet bereikbaar voor alle arrangementen’, staat op de website te lezen.

De eigenaren ervaren begrip en medeleven wanneer ze hun klanten noodgedwongen afbellen. ,,Mensen zijn begripvol’’, zegt Bekkema, ,,zij snappen ook wel dat wij niet anders kunnen.’’

Sinds het echtpaar de partyboerderij drieënhalf jaar geleden overnam, na het faillissement van de vorige uitbater, is fors in het bedrijf geïnvesteerd. ,,Alles was splinternieuw’’, aldus Jakob Bekkema. ,,We hadden het fantastisch aan de loop en waren volgeboekt. We zijn maandag meteen begonnen mensen af te bellen.’’

Dan dringt het tot je door dat er niets meer is

Zelf ervaart Bekkema het gebeurde als ‘heel onwerkelijk’. ,,Ik word bijna elke nacht wakker, of eigenlijk doe ik geen oog dicht, en dan denk ik: ik moet er naartoe, de boel moet los, we moeten aan de bak. Dan dringt het tot je door dat er niets meer is.’’

In 2000 zag Jakob Bekkema zijn Coöp-supermarkt in Harkstede, een half jaar nadat de winkel was opgeleverd, afbranden.

Uitgebreid onderzoek gedaan

De oorzaak van de brand in de partyboerderij, die uitbrak toen het echtpaar niet thuis was, is nog niet opgehelderd. Het vuur ontstond achter in de boerderij, in het cafetariagedeelte. Een straffe zuidwestenwind joeg het vuur naar voren.

Bekkema: ,,Er is uitgebreid onderzoek gedaan, de verzekering is bezig. We wachten af, verwerken wat er is gebeurd en proberen het achter ons te laten en vooruit te kijken.’’ Hij hoopt over een half jaar een begin te maken met de herbouw van zijn bedrijf.

,,Al zouden we dat willen, maar dat willen we niet; we kunnen het bijltje er niet bij neergooien, want dan staan we met lege handen.’’ Wanneer alles volgens plan loopt wordt ‘t Hof van Scharmer op z’n vroegst over anderhalf jaar heropend.

In samenwerking met indebuurt Groningen