Volledig scherm
© ANP

Fietsersbond moe van slechte omleidingen in Groningen

De Fietsersbond in Groningen is het ageren tegen slecht aangegeven fietsomleidingen zo beu, dat de organisatie overweegt uit het overleg met de gemeente te stappen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden

Voorzitter Wim Borghols van de afdeling schrijft dat hij in 2,5 jaar overleg met Groningen Bereikbaar en de gemeente over omleidingen blijkbaar geen steek is opgeschoten. ,,Ik vraag me af of het nog zin heeft hiermee door te gaan. Zo komen we niet verder’’, laat hij directeur Wilko Huyink en wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) weten.

Veel fietsers ergeren zich in Groningen al jaren aan de manier waarop fietsomleidingen worden aangegeven. De Fietsersbond probeerde daar wat aan te doen, maar uit de brief blijkt dat dat niet veel helpt. Alleen met de werkzaamheden voor de nieuwe Zuidelijke Ringweg door Combinatie Herepoort gaat het volgens Borghols beter.

Overweg dicht, merk je daar pas

Directe aanleiding voor de brief is de stremming van de spoorwegovergang Paterswoldseweg van deze week. Veel fietsers kregen dat pas vlak bij de overweg in de gaten, en moesten vervolgens ‘in druilerig, koud en donker weer’ terugfietsen naar de Parkweg, het Willem Lodewijk Gymnasium of de Eendrachtsbrug.

,,Kennelijk was het te veel moeite om bij die kruisingen alvast een bord te plaatsen dat de spoorwegovergang deze week ook voor fietsers is gesloten’’, schrijft Borghols. Hij verbaast zich des te meer over een fietssteward die fietsers, die bij de overweg in de fuik zijn gereden, boos maant over het trottoir verder te lopen. ,,Al deze moeite had voorkomen kunnen worden door fietsers tijdig te waarschuwen.’’ Volgens Borghols heeft de gemeente de omleiding vooraf ook niet aangekondigd.

Omrijden voor tunnelbouw

De overweg, die alleen nog toegankelijk was voor fietsers en wandelaars, gaat vrijdagavond weer voor hen open. Fietsers en wandelaars mogen als eerste gebruikmaken van de tunnel. Ander verkeer kan er eind dit jaar pas doorheen. Boven de tunnel liggen twee bruggen naast elkaar voor treinverkeer en bussen. Die reden 3,5 jaar over een tijdelijke brug hoog over de Paterswoldseweg. De bussen keren op 18 november terug op de busroute langs de Koeriersterweg. Ze rijden tot die tijd om via de Peizerweg en Eeldersingel.

In samenwerking met indebuurt Groningen