Volledig scherm
Vlag van zuivelconcern FrieslandCampina. © ANP

FrieslandCampina ziet af van uitbreiding in Bedum

Zuivelproducent FrieslandCampina ziet af van de uitbreidingsplannen op de locatie in Bedum. Het bedrijf kwam tot de conclusie dat verdere uitbreiding niet meer noodzakelijk is. Wel wordt er geïnvesteerd in Bedum.

Het gaat daarbij om het toepassen van nieuwe innovaties, investeringen in duurzamere en efficiëntere productieprocessen en veiligheid. Hoeveel geld hiermee gemoeid is, is niet bekend.

FrieslandCampina blijft met de gemeente Het Hogeland in gesprek over de verdere ontwikkeling van het terrein. De aangekochte percelen aan de oostzijde van het Boterdiep zouden in de toekomst een andere bestemming kunnen krijgen, zoals parkeren, een zonnepark voor duurzame energievoorziening of opslagcapaciteit. Het bedrijf heeft hier nog geen besluit over genomen.

De gemeente betreurt het besluit maar heeft begrip voor de overwegingen die tot het besluit hebben geleid, zo laat het bestuur weten. Het college van burgemeester en wethouders besloot onlangs onder voorwaarden medewerking aan het uitbreidingsplan te verlenen. De verwachting was dat de schaalvergroting van de zuivelreus zou leiden tot meer werkgelegenheid.

Dat die uitbreiding nu achterwege blijft, vindt het gemeentebestuur jammer.

Boterdiep

Eind augustus besloot FrieslandCampina al af te zien van de omleiding van het Boterdiep. Het concern verwachtte dat het aanbod van rauwe melk flink zou groeien na de afschaffing van het melkquotum in 2015. Ze wilde de productiecapaciteit in Bedum verdubbelen. Daarvoor zou het Boterdiep naar de oostkant moeten worden verlegd en zouden op het terrein twee 50 meter hoge poedertorens verrijzen.

Veel omwonenden in Bedum en Onderdendam ageerden tegen de plannen en verenigden zich in stichting Behoud Boterdiep. Daarop besloot FrieslandCampina tot uitbreiding van de bestaande locatie, waar dus nu ook een streep doorheen gaat.

  1. Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat
    Ziekenhuisstaking

    Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat

    Zorgmedewerkers in naar schatting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra legden vandaag het werk neer. Hierdoor lag een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen bleven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg ging door. In de diverse ziekenhuizen waren protestbijeenkomsten en ludieke acties. Hoe verging het de verpleegkundigen vandaag? Lees alles terug in ons, inmiddels gesloten liveblog.

In samenwerking met indebuurt Groningen