De Martini toren op de Grote Markt in Groningen.
Volledig scherm
De Martini toren op de Grote Markt in Groningen. © ANP

Geen celstraf, wel tbs voor steekpartij op terras Grote Markt Groningen

De rechtbank heeft de 67-jarige man die op het terras van de Grote Markt een bezoeker met een mes in de nek stak, veroordeeld tot de maatregel tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank is er sprake van een poging tot doodslag.

Het Openbaar Ministerie had om de tbs-maatregel gevraagd, maar wilde dat daarnaast drie jaar celstraf zou worden opgelegd, schrijft het Dagblad van het Noorden.

De rechtbank ziet geen reden om celstraf op te leggen. Volgens de rechters moet de behandeling voorop staan en is het van belang dat die behandeling zo snel mogelijk kan beginnen. Dit laatste ook met het oog op de leeftijd van de verdachte.

Kans op herhaling groot

De man is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling wordt als groot ingeschat omdat de man geen inzicht heeft in zijn problemen. De rechtbank gaat er vanuit de behandeling langdurig zal zijn (jaren).

Op 25 september vorig jaar liep de man van zijn woning in de Oosterpoort naar de binnenstad van Groningen om naar eigen zeggen een daad te stellen. Op de Grote Markt stak hij op het volle terras willekeurig iemand neer. Tijdens de rechtszaak, twee weken geleden, maakte hij een verwarrende indruk.

Een tweede terrasbezoeker raakte lichtgewond aan zijn hand toen hij wilde ingrijpen. Omstanders droegen de man over aan de politie.

In samenwerking met indebuurt Groningen