Volledig scherm
Het stadhuis van Groningen © ANP XTRA

Gemeente Groningen haalt mes diep door uitgaven: ozb omhoog, verbouwing stadhuis mogelijk op lange baan en meer betaald parkeren

Verdere verhoging van de onroerende zaak belasting met nog eens 8 procent, mogelijk uitstel van de vernieuwing van het stadhuis, betaald parkeren in grotere delen van de stad en nog eens 2,5 miljoen aan bezuinigingen op de gemeentelijke organisatie.

Dat zijn de voornaamste maatregelen die het Groningse college donderdagmorgen presenteerde om de gemeente de begroting voor de komende jaren sluitend te krijgen. Groningen moet 35 miljoen snoeien om uit de rode cijfers te blijven.

Coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie willen daarvoor geen sport- of andere voorzieningen sluiten en houdt ook de ambities om meer mensen aan het werk te helpen overeind. Daarmee blijft ook de invoering van de basisbaan voor langdurige werklozen gespaard. Wel kijkt of de minstens 15,5 miljoen kostende ‘revitalisering’ van het Stadhuis kan worden uitgesteld.

Ambitieuze plannen worden vertraagd

Verder gaat het bezuinigingsmes over de hele linie diep door het gemeentelijke huishoudboekje. Ambitieuze plannen om alle wijken om te schakelen naar duurzame energie worden vertraagd, er komt geen parkeergarage in het nieuw te ontwikkelen stationsgebied Zuid en het onderhoud van wegen en groen gaat een tandje lager, vooral daar waar dat het hardst nodig is,

Ondertussen blijft Groningen hopen op meer geld uit Den Haag. Zo wil het college vanaf 2021 niet meer opdraaien voor verdere groei van de uitgaven aan jeugdhulp, huishoudelijke ondersteuning en maatschappelijk werk. Cliënten die er dan nog bijkomen, komen voor rekening van het Rijk.

Tekortschietende Haagse vergoedingen voor deze taken die het Rijk heeft overgedragen aan de gemeenten, zijn de belangrijkste reden van de ‘zorgwekkende financiele basis’ van Groningen, zegt wethouder Paul de Rook (financiën).

In samenwerking met indebuurt Groningen