Volledig scherm
Ook in Apeldoorn trok sinterklaas veel publiek. © ANP

Gemeente Groningen tevreden over verloop intocht Sinterklaas in Groningen

De gemeente Groningen blikt tevreden terug op de Sinterklaasintocht in Groningen. De ME moest één keer ingrijpen, maar dat heeft het feest niet verstoord.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. De goedheiligman zette rond half twee voet aan wal. Vlak voordat hij om kwart over twee op zijn paard stapte, was het nog even spannend. Er waren hooligans langs de route - dus buiten het aangewezen vak - gesignaleerd.

De Veiligheidsregio Groningen vroeg de organisatie even te wachten met de optocht tot de situatie weer veilig was.

Valk voor Sint Nicolaas langs de demonstranten op het Emmaplein kwam, braken enkele pro-Zwarte Piet-demonstranten uit het vak en zochten de confrontatie met de tegenstanders. De ME voerde een charge uit en dreef de betogers terug.

Toch is de keuze om de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet beide een plek te geven op het Emmaplein een goede geweest, zegt gemeentewoordvoerder Hans Coenraads na afloop.

,,Het is naar ons oordeel op een goede manier verlopen. Dit was de insteek die we vooraf hadden”, reageert gemeentewoordvoerder Hans Coenraads na afloop.

,,Door beide vakken op dezelfde plek aan het begin van de intocht te plaatsen, hebben we geprobeerd een zo goed mogelijk beheersbare situatie te creëren. En dat is goed gelukt volgens mij.’’

Niet bekend hoeveel aanhoudingen

Twee mensen werden aangehouden, omdat ze zich niet konden identificiteren. Ook zijn er meerdere mensen gecontroleerd.

,,Er liep een groepje met gezichtsbedekking, die mogen we controleren om uit te zoeken wie ze zijn. Als ze geen ID hebben, mogen we ze aanhouden”, laat de politiewoordvoerder weten.

Over de intocht zelf is de gemeente tevreden. ,,Er heerste een feestelijk en ontspannen stemming in de Stad’’, aldus Coenraads.

In samenwerking met indebuurt Groningen