Volledig scherm
Het gemeentehuis van Winsum, foto ter illustratie © Google Streetview

GemeenteBelangen en CDA Het Hogeland willen woningbouw in Zoutkamp, Sauwerd en Zandeweer

Meerdere politieke partijen in de gemeenteraad van Het Hogeland pleiten voor meer woningen in dorpen, onder meer in Zoutkamp, Zandeweer en Sauwerd.

De grotere plaatsen Winsum, Bedum en ook Baflo lopen vol, zegt Roelf Torringa van GemeenteBelangen. ,,Andere dorpen hebben ook behoefte aan woningen. Naast Zoutkamp en Zandeweer zou Sauwerd een prachtige plek zijn voor een forse uitbreiding. Het heeft een prima treinverbinding en ligt ideaal tussen Stad en Wad.’‘ GemeenteBelangen wil zo proberen inwoners van Groningen die geen woning in de stad kunnen vinden naar Het Hogeland te lokken.

Ouderen- en starterswoningen

Ook het CDA heeft oog voor Zoutkamp. Meerdere inwoners pleiten al jaren voor de bouw van ouderen- en starterswoningen. In het vissersdorp staat op dit moment maar één woning via de huizensite Funda te koop. Maar burgemeester en wethouders willen eerst een ‘totaalvisie woningbouw’ voor de hele gemeente maken voor de eerste steen in een van de dorpen kan worden gelegd.

,,We snappen dat er een woonvisie moet komen, maar dat mag niet betekenen dat er nu niet gebouwd mag worden’‘, vindt Kor Berghuis van het CDA. Samen met GemeenteBelangen pleit hij voor een meer pragmatische aanpak.

De woningbouw in dorpen kwam woensdagavond ter sprake bij de eerste begrotingsvergadering van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Wehe-den Hoorn

Ook andere dorpen kwamen aan de orde. Zo maakt de PvdA zich zorgen over Wehe-den Hoorn. Daar komt de middelbare school leeg te staan en is groepshotel De Ster een rotte kies in het dorp. Het gebouw staat al jaren leeg, is leeggeroofd en vernield. Het is inwoners een doorn in het oog.

In de leegstaande voormalige Jozefschool in Wehe komt een centrum van de Groninger De Ploeg-kunstenaars. De PvdA vindt dat prima, maar vraagt zich af welke waarde dat voor het dorp heeft. ,,Moet er niet veel meer gebeuren’’, vraagt PvdA’er Jan Willem Nanninga zich af. Wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen) denkt echter dat het De Ploeg-centrum het dorp een flinke oppepper kan geven. ,,Het kan een katalysator zijn.’’

Ozb niet omhoog

Veel kritiek op de eerste begroting van Het Hogeland was er niet. De gemeente staat er vergeleken met andere Groninger gemeenten dan ook redelijk voor. Zo hoeft de ozb niet omhoog. Toch wil ze de komende jaren bezuinigen. Er moet drie ton worden bespaard op de inhuur van extern personeel. Ook baart de jeugdzorg de gemeente zorgen. Er moeten miljoenen bij en ze wil, net als andere gemeenten, van het Rijk meer geld om deze taken uit te voeren.

Motie stikstofuitstoot

Een meerderheid van de gemeenteraad nam een motie aan om de boeren, vissers en bouwers in Het Hogeland een hart onder de riem te steken. Die worden gedupeerd door de nieuwe stikstofregels. In de motie roepen ze de provincie op bij het Rijk voor hun belangen op te komen. PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen. Zij vinden vermindering van de stikstofuitstoot een maatschappelijk probleem dat door alle geledingen in de samenleving moet worden opgelost. Nanninga (PvdA): ,,Het gaat over de toekomst van de natuur en de toekomst van de volgende generaties.’’

In samenwerking met indebuurt Groningen