Volledig scherm
Een dependance van de gemeente Midden-Groningen in Slochteren © Google Streetview

Gemeenteraad wordt niets gevraagd; initiatief van D66 tot spoeddebat in Midden-Groningen over gasbesluit

De gemeenteraad van Midden-Groningen houdt dinsdagavond 29 oktober op initiatief van D66 een spoeddebat over het gasbesluit.

Het gasbesluit bepaalt dat de NAM van oktober 2019 tot oktober 2020 maximaal 11,8 miljard kuub gas mag onttrekken aan het Groningenveld.

D66-fractievoorzitter Gerard Renkema is verbaasd over de brief van B en W waarin het voornemen wordt geuit niet in beroep te gaan tegen het gaswiningsbesluit. ,,College en raad hebben hierin toch altijd samen opgetrokken’’, aldus Renkema.

Het gevoelen van de raad niet gepeild

,,Nu besluit het college eigenstandig, weliswaar afgestemd met de Groningse gemeenten en Gedeputeerde Staten van Groningen, om niet in beroep te gaan, zonder het gevoelen van de raad te peilen.’’

Wethouder Anja Woortman (PvdA) zegt dat de vraag om wel of niet in beroep te gaan altijd al op het bordje van B en W heeft gelegen. ,,De regio besluit niet gezamenlijk in beroep te gaan en ik denk dat dat verstandig is, maar daarover ga ik graag met de raad in debat.’’

Voortgang versterking ‘redelijk bedroevend’

Op de vraag van Renkema over de voortgang van de versterking, die hij typeert als ‘redelijk bedroevend’, antwoordt Woortman dat ook zij daarmee worstelt.

,,Natuurlijk wil ik de mensen die dat aangaat informeren over de stand van zaken, maar dan wil ik ze wel iets concreets bieden en toezeggingen doen. Een verhaal waarvan ik weet dat we dat kunnen nakomen.’’

Woortman zegt dat wordt gewerkt aan ‘een overzicht waar welke woning precies in het proces zit en een concrete planning die waar kan worden gemaakt’.

In samenwerking met indebuurt Groningen