Onderzoek naar het coronavirus
Volledig scherm
Onderzoek naar het coronavirus © AFP

GGD's en huisartsen in Noorden worden platgebeld over coronavirus

De GGD Drenthe en GGD Groningen en veel huisartsen in het Noorden krijgen tientallen bezorgde telefoontjes van patiënten die vrezen dat ze het nieuwe coronavirus hebben.

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Op dit moment is er nog geen enkele besmetting in Nederland aangetoond. De GGD’s, de ziekenhuizen, huisartsen en de ouderenzorg in (Noord-)Nederland zetten zich wel schrap. ,,We hebben het druk met alle telefoontjes maar we kunnen het nog goed aan’’, zegt GGD-arts infectiebestrijding Ivar van Dijk van de GGD Drenthe.

Voldoende capaciteit

De ziekenhuizen hebben isolatiekamers gereed en nog voldoende capaciteit om eventuele patiënten op te nemen, laten woordvoerders van verschillende ziekenhuizen weten. In de ouderenzorg zijn de laatste tijd draaiboeken en protocollen getest voor een grieppandemie, en de maatregelen die voor een eventuele uitbraak van corona nodig zijn, zien er vergelijkbaar uit.

,,In woningen en op afdelingen zijn al dispensers voor handdesinfectie, personeel is ingelicht dat ze bewoners die verschijnselen krijgen moeten melden bij de arts en we houden de verzuimcijfers van ons personeel goed in de gaten’’, zegt Marloes Lok van ouderenzorginstelling ZINN.

Casusdefinitie

Patiënten die zich melden bij hun huisarts met koorts en longklachten, hebben tot nu toe waarschijnlijk de gewone griep of verkoudheid. Het rijksinstituut RIVM stuurt alle artsen en ziekenhuizen telkens een bijgewerkte versie van de ‘casusdefinitie’ waarin staat wanneer een patiënt getest zou moeten worden op het nieuwe coronavirus.

In heel Nederland zijn tot nu toe enkele tientallen patiënten getest. In Drenthe is nog geen enkele test nodig gebleken. In Groningen kan de GGD dat niet zeggen.

De meeste vragen die huisartsen en GGD’s krijgen, gaan over vakanties en feestjes. ,,Mensen die net uit Tenerife zijn gekomen of die op reis willen gaan, vragen wat ze moeten’’, zegt arts Van Dijk. ,,Mensen vragen of bijvoorbeeld of het wel verstandig is om een verjaardagsfeestje te houden’’, voegt GGD-arts Jacob Keizer van de GGD Groningen toe. In beide gevallen is het antwoord tot nu toe: geen zorgen.

Alle verdachte patiënten worden tot nu toe getest door twee laboratoria in Nederland, van het RIVM en Erasmus MC. Maar naast die twee labs staan veertien regionale medische laboratoria in de startblokken om ook testen te gaan uitvoeren.

Infectielab Certe klaar

,,We zijn ons druk aan het voorbereiden om ook die testen te gaan uitvoeren, mocht het zo ver komen’’, zegt Anne-Marie van Elsacker van het noordelijke infectielab Certe. ,,We wachten op een seintje van het RIVM. Tot nu toe kunnen de twee labs die landelijk zijn aangewezen het nog aan. Maar we houden er rekening me dat het virus ook in Nederland kan komen, en dan moeten wij misschien ook gaan testen. We zijn daar klaar voor’’, zegt Van Elsacker.

In samenwerking met indebuurt Groningen