Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Groningen gaat strijd aan met lachgas: boete bij weggooien lege patronen op straat

De gemeente Groningen haalt de teugels aan in de strijd tegen het gebruik van lachgas in het uitgaanscentrum en op evenementen. Wie lachgaspatronen op straat achterlaat kan een bekeuring verwachten.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Het Groningse college ziet in de binnenstad een duidelijke toename van het lachgasgebruik in de horeca en op straat. Regelmatig raken stappers die het roesmiddel gebruiken, tijdelijk buiten bewustzijn ofwel ‘handelingsonbekwaam’ - ook al omdat ze het vaak combineren met andere verdovende middelen.

Legaal in de winkel: totaalverbod zit er niet in

Dat baart het college zorgen, maar een totaalverbod zit er niet in. Lachgas is een legaal product - onder meer te koop in de vorm van slagroomspuitpatronen. Het valt onder de warenwet en kan daardoor niet zomaar in de ban worden gedaan, schrijft het college in antwoord op vragen van de raadsfracties van ChristenUnie, het CDA, 100% Groningen en de SP.

Wel intensiveert de gemeente de inzet van de middelen die ze wél heeft om verkoop en gebruik terug te dringen. Zo gaan gebruikers die lege patronen op straat achterlaten, op de bon. Ook zal de politie optreden tegen stappers die ‘hinderlijk gedrag’ vertonen op straat of publieke gebouwen als ze onder invloed zijn.

Controles op lachgastanks in kroegen

Verder wil Groningen inventariseren welke uitgaansgelegenheden ballonnen met lachgas verkopen aan hun bezoekers. In sommige kroegen wordt het spul vanuit tanks verkocht. De opslag en vervoer van zulke tanks is aan regels gebonden. De gemeente gaat optreden tegen horecabedrijven die zich daar niet aan houden.

Die maatregelen zijn een aanvulling op het beleid dat Groningen nu al hanteert om ongebreideld lachgasgebruik te beteugelen. Zo is het al verboden om het spul op straat uit te venten in de binnenstad en festivallocaties zoals het Stadspark. Ook zijn organisatoren van festiviteiten via de evenementenvergunning verplicht om lachgas actief te weren.

In samenwerking met indebuurt Groningen