Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Groningen krijgt duizenden nieuwe bomen

Door een schenking van 2,2 miljoen euro kunnen de twaalf Natuur- en Milieufederaties in Nederland tien miljoen bomen planten. Groningen is ook van de partij.

Dat zegt directeur Jan-Willem Lobeek van de Natuur en Milieufederatie Groningen. Het geld is afkomstig van de Postcode Loterij. Die maakte afgelopen week tijdens de klimaatstaking bekend dat er veel meer bomen in ons land moeten komen om iets te doen aan de CO2-uitstoot. Eén boom kan in vijftig jaar ongeveer een ton C02 vastleggen, aldus de gulle gever.

Hoeveel geld Groningen precies krijgt en hoeveel bomen daarmee kunnen worden geplant, weet Lobeek nog niet. ,,Het is nog vers, we moeten nog concrete plannen maken. We gaan dat doen samen met bewoners en andere organisaties. We hebben zelf ook geen grond waar we bomen kunnen planten, we moeten op zoek naar geschikte locaties.’’

Plekken voor nieuw groen

Behalve met de stichting Landschapsbeheer Groningen wil hij contact opnemen met de provincie Groningen en Het Groninger Landschap over de plekken waar mogelijk nieuw groen wordt neergezet.

De hoeveelheid bos in Groningen is de afgelopen jaren afgenomen, net als elders in Nederland. Dat komt vooral doordat bomen plaats moesten maken voor andere beplanting. Ook hebben boeren op grote schaal productiebos gekapt, en is veel groen gesneuveld door de aanleg van infrastructuur, zoals de Groninger ringweg. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer op grote schaal zieke essen gekapt.

In samenwerking met indebuurt Groningen