Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Groninger aangehouden voor witwassen van 100.000 euro aan bitcoins

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft twee mannen aangehouden op verdenking van het witwassen van geld met cryptovaluta. Een van de mannen komt uit de provincie Groningen. Het ging vooral om bitcoins, maar ook om andere digitale munteenheden, schrijft Dagblad van het Noorden.

De aanhoudingen vonden plaats in twee verschillende onderzoeken, maakte het Openbaar Ministerie bekend. Een van de twee onderzoeken leidde naar een 31-jarige man uit de provincie Groningen. Hij zou samen met twee anderen ongeveer 100.000 euro hebben witgewassen. Er is beslag gelegd op computers, smartphones en andere gegevensdragers. De verdachte werd opgespoord dankzij informatie uit een eerder onderzoek naar de crypto-mixservice Bestmixer.io.

Drie kilo goud

In Noordwijk is een 45-jarige man opgepakt, omdat hij ervan wordt verdacht ruim 2 miljoen euro te hebben witgewassen. Met een cryptocreditcard deed hij grote aankopen die niet bij zijn inkomen en vermogen pasten. Ook nam hij met deze kaart grote contante bedragen op. De FIOD heeft onder meer drie kilo goud in beslag genomen, evenals tientallen zogeheten wallets met ongeveer 260.000 euro aan cryptovaluta, creditcards, een auto, horloges en sieraden. Onderzocht wordt waar het geld vandaan kwam.

Nederland werkt op het gebied van fiscale criminaliteit en witwassen sinds medio 2018 nauw samen met zusterdiensten in Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In het eerste onderzoek is gebruik gemaakt van Amerikaanse informatie, zei een woordvoerster.

In samenwerking met indebuurt Groningen