Volledig scherm
Gery Veldhuis, chef van politie Noord-Nederland. © Politie.nl

Groningse agenten helpen zelfs mee in Noord-Brabant

politie-onderzoekIn het noorden van Nederland wordt de druk op de politie ook gevoeld. Tegelijk blijkt uit cijfers dat de situatie in het land elders nijpender is. ,,Zodra wij twee dagen een peloton kwijt zijn aan Noord-Brabant, vallen er gaten in de roosters”, zegt Gery Veldhuis, chef van de politie-eenheid Noord-Nederland.

De druk op de politie in het Noorden neemt toe door ruwweg drie ontwikkelingen, zeggen burgemeester Koen Schuiling van Groningen en Gery Veldhuis, chef van de politie-eenheid Noord-Nederland. 

Het gaat om ‘nieuwe’ criminaliteit als cybercrime en ondermijning die meer onderzoek vergt, steeds grootschaliger evenementen (de Formule 1 in Zandvoort, het Songfestival in Rotterdam) en mega-onderzoeken (zoals de invallen in Oost-Brabant, eind vorige maand) waarbij een beroep op noordelijke collega’s wordt gedaan. Dan is er nog uitstroom van collega’s die groter is dan de instroom.

Het gaat bij de uitstroom niet alleen om collega’s die met pensioen gaan, zegt Veldhuis. ,,Als de economie bruist, zien we ook dat jongere mensen in onze organisatie eerder overstappen naar ander werk.”

Traditionele evenementen vergen steeds meer inzet, ziet burgemeester Schuiling. ,,Denk aan de jaarwisseling en de intocht van Sinterklaas. Vroeger kon je dat af met een wijkagent op de fiets. Nu vraagt dat een enorme organisatie om het in veilige banen te leiden. Alleen al in het versterken van onze informatiepositie gaat heel veel tijd zitten”, zegt de Groningse burgemeester.

Rooster

Het zijn met name de agenten die werken met 24-uursroosters die de druk voelen toenemen, zegt politiechef Veldhuis. Dat zijn de collega’s die werken op de meldkamer, de arrestantencomplexen en de basisteams. Het gaat dan om circa de helft van de 4250 mensen die de politie Noord-Nederland in dienst heeft. ,,Zodra wij twee dagen een peloton kwijt zijn aan Noord-Brabant, vallen er gaten in de roosters”, zegt Veldhuis. ,,Die moeten wel worden opgevuld en dat geeft druk.”

Toch heeft Noord-Nederland meer agenten dan de formatiecijfers van de Nationale Politie toestaan. Het zouden er rond de 4000 moeten zijn. Dit betekent dat er in Noord-Nederland zo’n 250 agenten ‘boven de sterkte’ werken. Uiteindelijk zou de politie-eenheid naar de 4000 moeten.

,,Veel van onze mensen voelen dat totaal niet zo”, zegt Veldhuis. ,,Die vinden dat ze helemaal niet met te veel zijn, omdat ze het al enorm druk hebben.” In andere eenheden is de situatie kortom nog nijpender. Veldhuis: ,,Daar zijn de grenzen gepasseerd van wat nog acceptabel is.” Burgemeester Schuiling: ,,Wij lopen nu tegen die grenzen aan. Ik maak me zeker zorgen over de inzetbaarheid van de politie.”

Keuzes

Tegelijk zal er altijd een tekort zijn, erkent Schuiling. ,,En dus zul je altijd moeten prioriteren. De lokale driehoek al altijd keuzes moeten maken.” Het is volgens Veldhuis broodnodig om het budget voor de politie – en eigenlijk voor de hele rechtsstaat – minder te laten fluctueren. ,,Nu gaat het te veel op en af”, zegt Veldhuis. Alleen met een stabiele begroting kun je werken aan een organisatie die berekend is op de toekomst, zeggen beiden.

Er zijn ook zaken die wél goed gaan en die de druk op de politie helpen verlichten, zegt Veldhuis. Hij wijst op het bericht dat in Drenthe de politie vorig jaar de helft minder vaak hoefde uit te rukken voor verwarde personen. Te danken aan betere afspraken met gemeenten en GGZ, zegt Veldhuis. En bij evenementen worden betere afspraken gemaakt met organisatoren, aldus Schuiling. ,,Wij zeggen: u wilt dit organiseren? Dat is goed, maar u bent verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het terrein.”

Ook de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ontlast de politie op straat. Maar die komen dan weer voor rekening van de gemeente. 

In samenwerking met indebuurt Groningen