Volledig scherm
Het boerenprotest in Groningen. © ANP

'Groningse boeren die last hebben van stikstofcrisis praten over uitkopen'

Boeren die gebukt gaan onder de stikstofcrisis willen zich laten uitkopen door de provincie. Bedrijven bij natuurgebieden zoeken naar een oplossing.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. De provincie wil niet zeggen om hoeveel bedrijven het gaat. ,,Als ik dat vertel neem ik een voorschot op de gesprekken die ik met boeren ga voeren. Ze denken actief na over hun toekomst en zijn bereid hun positie in te leveren’’, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer.

De agrarische sector dreigt door de stikstofproblematiek sterk aan banden te worden gelegd. LTO Noord bestuurder Alma den Hertog reageert verrast op de naderende aankoop van boerenbedrijven in de provincie.

,,Wij hebben die signalen nog niet gekregen. Als het klopt wat gedeputeerde Staghouwer zegt, betekent dit overduidelijk dat boeren het niet meer zien zitten.’’

Waar gaat ruimte naar toe?

Onlangs maakte landbouwminister Carola Schouten bekend dat het kabinet alvast 500 miljoen euro beschikbaar stelt om de stikstofcrisis op te lossen.

Op dit moment liggen woningbouw, wegenaanleg, agrarische activiteiten en ontwikkelingen in de industriële sector deels stil. Dat is gebeurd na een gerechtelijke uitspraak. De rechter oordeelde dat de natuur moet worden beschermd tegen de uitstoot van stikstof.

Na de aankoop van boerenbedrijven dringt zich de vraag op waar de ruimte die ontstaat om stikstof te mogen produceren naartoe gaat. Gaat die naar collega-boeren in de regio? Naar bouwbedrijven, industrie of nieuwe ondernemers die zich in Groningen willen vestigen?

Ook daar kan en wil de provincie nog geen antwoord op geven. Staghouwer: ,,Dat toedelen is nog niet aan de orde. Laten we eerst met alle betrokken partijen praten. Er is mij verteld dat de boeren niet willen bewegen. Ik stel vast dat dit wel gebeurt. Daar zijn we blij mee.’’

Overleg met bestuur

De gedeputeerde zegt dat hij vandaag overleg voert met het bestuur van LTO Noord. Den Hertog laat weten dat er daarna een groot agrarisch overleg is gepland. ,,Daar zitten vertegenwoordigers in van alle agrarische organisaties en bewegingen. Er zijn de afgelopen tijd namelijk allerlei groepen ontstaan.’’

Voor Den Hertog is het belangrijk dat Staghouwer eindelijk eens komt met een provinciale analyse over de exacte stikstofuitstoot in de beschermde Groningse natuurgebieden. ,,Zolang we die analyse niet kennen, praten we in de mist.’’

In samenwerking met indebuurt Groningen