Groningse voetballer met geamputeerd onderbeen is ten einde raad na uitspraak rechter: 'Ik vind dit géén risico van het spel’

videoEen lelijke tackle in een amateurvoetbalwedstrijd verwoestte het leven van Trienko Smit (47). Hij onderging in vijf jaar tijd tien operaties en in 2010 moest het onderbeen van de voetballer worden afgezet. Sindsdien heeft hij een prothese.

Smit hoopt na vijftien jaar nog steeds op compensatie, maar de rechter oordeelde dinsdag voor de tweede keer anders: ook volgens het Hof in Leeuwarden is het pure pech.

‘Erger kan haast niet’

,,Wat moet er nog meer gebeuren?’’, vraagt Smit zich af. ,,Erger dan dit kan haast niet. De rechter zegt in feite dat ik pech heb gehad, dat zo’n overtreding bij het voetbal hoort, maar dat vind ik onzin. De tegenstander kwam heel hard in, te hard. Hij heeft mij enorm letsel veroorzaakt.’’

Smit – destijds spelend voor FVV uit Foxhol – doelt op een zware tackle van een speler van Muntendam, de tegenstander van die middag. In de nasleep van de actie werd zijn onderbeen afgezet. Dat had grote consequenties voor zijn inkomsten.

Prothese

Smit kan niet meer voetballen en loopt met een prothese. Na tien operaties in vijf jaar, tussen 2005 en 2010, werd zijn onderbeen toch geamputeerd. Werken is sinds de tackle onmogelijk. Smit is voor 70 tot 90 procent afgekeurd en moest stoppen met werken. De amateurvoetballer, die een aardige reputatie had opgebouwd als spits van Hoogezand, had bij het productiewerk dat hij deed te veel last van zijn voet.

Hij hoopte na vijftien jaar gecompenseerd te worden voor de schade die hij lijdt. Eerder oordeelde de rechter al dat het domme pech was, in hoger beroep kwam het Hof in Leeuwarden dinsdag tot dezelfde conclusie: in een voetbalwedstrijd kun je dit soort acties verwachten, was het oordeel.

Zwaar teleurgesteld

Smit is zwaar teleurgesteld over die uitspraak en weet nog niet of hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad. ,,Op dit moment heb ik andere dingen aan mijn hoofd.’’

Volledig scherm
Geen compensatie voor Trienko na horrortackle. Video: Renate Winkel © Videostill

In samenwerking met indebuurt Groningen