Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Grote leveranciers sponsoren boerenprotest: 'Wij begrijpen dat de emmer overloopt'

Achter het boerenprotest van dinsdag zitten grote voeder- en vleesbedrijven. Zij trekken ruimhartig de beurs. ,,Dit raakt ook ons.’’

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Joost Belt van veevoerdergigant De Heus uit Ede (omzet in 2018: bijna 3 miljard euro) wil alleen kwijt dat het in zijn geval gaat om een bedrag ,,met minimaal vijf getallen’’. ,,Het is substantieel.’’

Collega For Farmers uit Lochem betaalt de kosten van een communicatiebureau dat de dag in goede banen leidt. ,,Wij willen naast onze klanten staan’’, zegt Carolien Vogelzang. For Farmers (omzet: 2,4 miljard euro) heeft een dubbel belang.

Het ingehuurde communicatiebureau moet ervoor zorgen dat ,,de standpunten van de boeren goed worden verwoord’’. Vogelzang: ,,Het is hun mars. Het is hun protest. Maar het is ook in het belang van de veehouders dat het allemaal ordentelijk verloopt’’.

Veevoerder is herkenbaar aanwezig

De geldschieters noemen zich partner van Agractie. De andere vijf zijn de Vion Food Group, Voergroep Zuid (Deurne), vleesbedrijf ValleiLam (Ede), voederbedrijf Gebr. Fruite (Genemuiden) en Trioliet uit Oldenzaal, een fabrikant van mengwagens en voerrobots.

Over exactebedragen over hun bijdragen hullen de zeven zich in stilzwijgen. Dit weekeinde sloten AB Vakwerk, Kramp (apparatuur) en Agruniek Rijnvallei (veevoerder) zich hen aan.

Minder omzet

Minder boeren betekent minder omzet. En minder winst. Belt: ,,Wij delen de zorg van de boeren. Dit raakt ook ons’’. Vogelzang: ,,Wij begrijpen volledig dat bij de boeren de emmer overloopt’’.

Medewerkers van De Heus mogen dinsdag afreizen naar het Malieveld als het werk het toelaat. Het bedrijf zal er herkenbaar aanwezig zijn. Maar: ,,We blijven gewoon voer leveren.’’

Goede omstandigheden voor duurzame veehouderij

Vanuit de zuivelreuzen bleef het lang stil. Zaterdag plaatste FrieslandCampina een grote advertentie in de dagbladen waarin het concern zijn compassie met de demonstranten betuigt. ‘We zijn trots op onze boeren’.

Zuivelreus A-ware uit Heerenveen gaat een stap verder. Het concern is geen officiële partner, maar levert een financiële bijdrage aan de huur van bussen die worden ingezet om melkveehouders naar Den Haag te brengen, meldt woordvoerster Tamara Chaloulakos.

In een statement op de eigen website noemt A-ware het ,,onverstandig’’ om het aantal melkkoeien in Nederland te reduceren. ,,Omdat Nederland beschikt over hele goede omstandigheden voor duurzame melkveehouderij.’’ Het concern hoopt dinsdag op positieve aandacht voor de sector. Het heeft wel een verzoek aan de deelnemers: ,,We gaan ervan uit dat de demonstratie ordentelijk verloopt.’’

Op de website van Agractie is een donatie geopend. Organisator Farmers Defence Force wil een bedrag van 150.000 euro ophalen. De teller stond zondagmiddag op 50.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Groningen