Hij wilde er 3 maar maakte er 130. Bouwer Ron maakte talloze dementerenden blij met de Wonderfoon

videoZijn plan was om 3 Wonderfoons te bouwen. Het werden er 130. Talloze uren was Ron Buist uit Ten Boer in de weer met het ombouwen van oude PTT-toestellen tot Wonderfoons. Nu is het bijna klaar. Tijd om een einde aan het project te breien, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Een Wonderfoon is een omgebouwde PTT-toestel van het type T65. Het toestel speelt oude nummers van vroeger. Het Gronings volkslied bijvoorbeeld, en Mien Toentje van Ede Staal. Dementerende ouderen kunnen een nummer draaien en krijgen een liedje voorgeschoteld dat ze herkennen.

Afgelopen najaar werd de Wonderfoon een kleine rage toen drie bouwers uit Harderwijk landelijk in het nieuws kwamen. Omdat ze de aanwas van toestellen niet aankonden, zetten ze de handleiding online op Wonderfoon.eu. Zo kon iedere enthousiasteling een Wonderfoon bouwen. Ron Buist uit was er één van.

Bouwhulp en een werkplaats

Zijn mailbox ontplofte nadat er een video op de website van DVHN verscheen over zijn eerste omgebouwde toestel. Al snel kon hij de telefoons thuis niet meer kwijt. Hij kreeg een werkplaats in verpleeghuis Innersdijk en hulp van twee bouwers, John en Nico. Gedrieën bouwden ze gestaag door, maar het project begon zijn tol te eisen. ,,Het is ontzettend leuk om te doen, maar het slokt op dit moment al onze vrije tijd op. Dat is is even vol te houden, maar zo langzamerhand willen we het project tot een einde brengen.”

En dus werken de bouwers de voorraad nog weg en stoppen daarna. In totaal hebben ze dan 130 toestellen omgebouwd. ,,Het is een ontzettend mooi project geweest. We horen van mensen hoe blij bewoners zijn en hoe de Wonderfoons worden ingezet. Ik kan alleen maar heel erg trots zijn op wat we met zijn drieën bereikt hebben.”

Volledig scherm
Een Wonderfoon. Foto ter illustratie. © Boaz Timmermans/Fos Fotografie

In samenwerking met indebuurt Groningen