Volledig scherm
Azim A. © AD Fotomontage

Hoger beroep Korrewegschutter eind februari 2020

Het gerechtshof in Leeuwarden zal het hoger beroep tegen Korrewegschutter Azim A. (22) op 27 februari volgend jaar behandelen. Dat maakte het hof vandaag bekend tijdens een zogeheten pro forma-zitting. Het psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) is inmiddels afgerond. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Tijdens een eerdere regiezitting, in maart van dit jaar, bekende A. dat hij in oktober 2017 vanuit het niets de toen 21-jarige student Sidney Ruiter heeft neergeschoten. Het slachtoffer werd door drie kogels geraakt, hij is blijvend invalide.

Niks mis

De bekentenis van A. kwam als een donderslag bij heldere hemel, tot dan toe wilde hij zowel bij de politie als tijdens de behandeling de zaak door de rechtbank niets verklaren. A. zei tijdens de regiezitting bij het hof dat hij aan alles mee wilde werken: hij wilde laten zien dat er niks mis met hem aan de hand is.

Hij kon zich er niet meer verenigen dat de rechtbank tbs had opgelegd. Het gerechtshof stuurde hem vervolgens alsnog naar het PBC. De rechtbank veroordeelde A. in oktober 2018 voor een poging doodslag tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Omdat A. weigerde mee te werken aan psychologische onderzoeken, was de beslissing van de rechtbank om een gedwongen tbs-behandeling op te leggen gebaseerd op oude rapporten.

In samenwerking met indebuurt Groningen