Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Hoger beroep tegen vrijspraak na gewelddadige verkeersruzie in Groningen

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de vrijspraak van een 35-jarige Groninger, die een plaatsgenoot blijvend hersenletsel toebracht bij een verkeersruzie. Het OM gaat in hoger beroep.

Verdachte en slachtoffer botsten op 11 september 2016 met hun auto’s op elkaar op het Damsterdiep in Groningen. Beide bestuurders stapten uit. De 35-jarige Groninger kreeg een klap van de andere 44-jarige bestuurder, waarna de twee op de vuist gingen.

Blijvend hersenletsel

De verdachte gooide zijn opponent op de grond en schopte hem volgens getuigen tegen het hoofd. Het slachtoffer werd in bewusteloze toestand naar het ziekenhuis gebrachten en lag zeven weken in coma. Hij heeft blijvend hersenletsel en beperkingen en woont in een verzorgingshuis in Zuidlaren.

Zijn vrouw wil 220.000 euro schadevergoeding. Naast verdriet - het slachtoffer kan zijn kinderen niet gewoon thuis zien opgroeien - heeft het gezin schade opgelopen. Het OM eiste vijf jaar celstraf voor poging tot doodslag of zware mishandeling.

Noodweer

Volgens de advocaat van de verdachte handelde zijn cliënt uit noodweer. Het slachtoffer was immers begonnen met slaan. Bovendien was de man erg geschrokken omdat zijn auto geraakt was op de plek waar zijn dochtertje zat. Zij zat bekneld in de auto maar was niet gewond.

De rechter ging hierin mee en sprak de man twee weken geleden vrij. Hij was erg geschrokken en verdedigde zich tegen een plotselinge aanval. Maar daarin ging hij wel te ver. Hij stopte niet met slaan toen het slachtoffer op de grond lag. Daarmee maakte hij zich schuldig aan mishandeling met zwaar lichamelijk letsel. De rechter strafte hem hiervoor niet omdat er sprake was van noodweer-exces.

Bovendien staat volgens de rechtbank niet vast dat het zware letsel alleen door het gevecht na de aanrijding is ontstaan. Het slachtoffer had een jaar eerder al een schedelbasisfractuur en hersenletsel opgelopen.

Strafblad

De verdachte zat ruim anderhalf jaar in voorarrest. Hij mocht onder voorwaarden en met enkelband het proces in vrijheid afwachten. Hij heeft een strafblad en is in 2014 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor een geweldsdelict.

In samenwerking met indebuurt Groningen