Volledig scherm
De buitenzijde van het Pepergasthuis in Groningen © Google Streetview

Hoorzitting over eeuwenoude Pepergasthuis opnieuw uitgesteld

De hoorzitting over het eeuwenoude Pepergasthuis in Groningen die maandag zou plaatsvinden, is uitgesteld. De advocaat van Lefier heeft meer voorbereidingstijd nodig.

De hoorzitting is in het leven geroepen omdat de gemeente Groningen de verkoop van het 600 jaar oude hofje aan een commerciële partij wil tegenhouden.

Het is al de derde keer dat de zitting wordt verplaatst. Lefier vroeg eerder ook al eens om meer voorbereidingstijd en ook het ministerie heeft een keer om uitstel gevraagd.

Waarom een hoorzitting?

Eigenaar Lefier vindt het onderhoud van het Rijksmonument te duur en wil het daarom van de hand doen. Het hofje telt 29 sociale huurwoningen, een eetzaal en een kerkje dat nog steeds wordt gebruikt.

De gemeente is het daar om verschillende redenen niet mee eens. Zo is het hofje uit 1405 ooit voor een luttel bedrag in handen gekomen van de woningcorporatie en met miljoenen aan gemeenschapsgeld is gerenoveerd.

Tijdens de hoorzitting hoort de juridische afdeling van het Ministerie de gemeente en Lefier over het Pepergasthuis. Op basis daarvan wordt bepaald of het gemeentelijk bezwaarschrift tegen de verkoop gegrond of ongegrond wordt verklaard.

Ruim zevenduizend handtekeningen

Om de verkoop van het Pepergasthuis tegen te houden is ook een petitie gestart. Die is inmiddels ruim zevenduizend keer ondertekend.

In samenwerking met indebuurt Groningen