Volledig scherm
2014-02-21 11:10:31 ILLUSTRATIE - Een advocaat schikt het befje om zijn toga. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Inbreker tankstation Hoogezand laat stukje huid achter

Tegen een 23-jarige man uit Groningen is vijftien maanden celstraf geëist wegens onder meer een inbraak in het Gulf-tankstation in Hoogezand. Daar werd in augustus 2018 voor meer dan 4.000 euro aan sigaretten gestolen.

Het Openbaar Ministerie (OM) twijfelt niet: op glas van de kapotgeslagen ruit waardoor de inbrekers het pand naar binnen zijn gegaan werd een stukje huid gevonden en een klein beetje bloed. Het Nederlands Forensisch Instituut deed onderzoek. Resultaat: er is een match met het dna van de verdachte.

Foutje van het NFI?

De man zegt dat hij nog nooit van zijn leven in Hoogezand is geweest. Een verklaring voor het feit dat zijn dna daar is aangetroffen heeft hij niet. Zijn advocaat Gert Meijer opperde nog dat het NFI misschien een foutje heeft gemaakt. ,,Dat kan ook.’’

De man stond terecht voor een waslijst aan strafbare feiten, als winkeldiefstal, pogingen tot diefstal, heling, mishandeling en wapenbezit, gepleegd in Groningen. In november 2018 werd hij met een medeverdachte aangehouden in een auto. Beiden droegen een bivakmuts. Ze waren bezig de stuurkap te verwijderen. De man ontkent dat hij de auto wilde stelen.

Rechter: ,,U wilde alleen de stuurkap stelen?’’

Verdachte: ,,Zou kunnen. U weet niet wat ik nodig heb.’’

Achtervolging door politie

In september maakte hij een dollemansrit door de stad nadat hij een stopteken van de politie had genegeerd. Agenten vermoedden dat hij betrokken was bij een woninginbraak.

De politie zette de achtervolging in waarbij binnen de bebouwde kom snelheden van 130 kilometer per uur werden gehaald. De verdachte kwam uiteindelijk tot stilstand in bossages aan de Siersteenlaan in Groningen. Hij gaf de politie de schuld van de vele verkeersovertredingen die hij tijdens de wilde rit maakte: ,,Ze jaagden mij op.’’

Bedrijven zitten te springen

Advocaat Meijer verzocht de rechtbank af te zien van gevangenisstraf. De man kan volgende week via een uitzendbureau aan het werk als installateur. ,,Hij heeft een technische achtergrond waar bedrijven om zitten te springen.’’

Uitspraak over twee weken.

  1. Herdenkingsplaatje voor verongelukte Johan Borgman uit Oude Pekela van boom gesloopt (voor de derde keer)

    Herden­kings­plaat­je voor verongeluk­te Johan Borgman uit Oude Pekela van boom gesloopt (voor de derde keer)

    Johan Borgman uit Oude Pekela verongelukte op 26 januari 2013 op de Emergoweg tussen zijn woonplaats Oude Pekela en Westerlee. Hij werd slechts 23 jaar. Ter herinnering is op de plek waar Johan om het leven kwam een herdenkingsplaatje aan een boom bevestigd. Dit plaatje is voor de derde keer van de boom gesloopt, ontdekte de familie 7 jaar na Johans overlijden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

In samenwerking met indebuurt Groningen