Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Jonge straatrovers uit Haren horen taakstraffen tegen zich eisen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Groningen taakstraffen geëist tegen twee jongens uit Haren die zich dit voorjaar schuldig zouden hebben gemaakt aan een aantal straatroven.

Dat gebeurde in Haren en Paterswolde. Een 16-jarige verdachte hoorde een werkstraf van 180 uur eisen, een 17-jarige 120 uur. Daarnaast werd jeugddetentie geëist voor de duur die de twee in voorarrest hebben gezeten. Ook moeten ze samen, zo wil het OM, aan drie slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 4500 euro.

De strafzaken tegen de twee jongens werden vrijdag behandeld door de kinderrechter. Omdat de verdachten minderjarigen zijn, waren de zittingen niet openbaar. De uitspraken zijn wel openbaar.

Zes jongeren aangehouden

De politie hield in totaal zes jongeren aan. De jongste was een 15-jarige uit Glimmen. De twee die vrijdag terechtstonden worden gezien als hoofdverdachten.

De berovingen hadden plaats op fietspaden en gingen gepaard met veel geweld. Meerdere slachtoffers liepen verwondingen op. De buit bestond uit onder meer mobiele telefoons, sigaretten en bankpasjes. Ook werd een toegangspas en een legitimatiebewijs van een politieagent buitgemaakt. Of een van de slachtoffers een agent was, is niet duidelijk.

De uitspraken zijn over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Groningen