Kadaver van aangespoelde walvis Rottumerplaat blijkt feestmaal voor kevers
Het kadaver van een aangespoelde walvis hoeft niet altijd meteen opgeruimd te worden. De dode walvis is een geweldige voedingsbron voor tientallen kevers en andere dieren en vervult een functie in het ecosysteem. Als het dode dier op een plek ligt waar de stank niet hinderlijk is, en waar de scheepvaart er geen last van heeft, zou zo’n kadaver best jarenlang kunnen blijven liggen.
Wetenschappers van Wageningen Marine Research hebben in opdracht van Rijkswaterstaat gevolgd wat er gebeurde met een walvis die eind 2020 dood aanspoelde op Rottummerplaat. Zij komen met het advies om de kadavers niet altijd meteen weg te halen. Een reden om aangespoelde walvissen te verwijderen is dat de dieren veel vervuilende cadmium in hun lichaam zouden hebben, maar de walvis op Rottummerplaat heeft de bodem helemaal niet vervuild. Dat heeft er waarschijnlijk te maken dat het om een jonge walvis gaat die nog die nog geen of amper cadmium in het lichaam heeft kunnen opslaan. Rijkswaterstaat gaat nu met andere natuurbeheerders bespreken hoe er in de toekomst met walviskadavers wordt omgegaan.
De dode walvis in de duinen van Rottummerplaat trok 57 soorten kevers aan, waarvan 21 nieuwe soorten. Sommige kevers kwamen, aangetrokken door de geur, vanaf het vasteland naar het kadaver vliegen. Alle keversoorten waren gespecialiseerd in het verorberen van huid en botten.
Stank
Hoewel de wetenschappers verwachtten dat vogels als eerste aan het dode dier zouden gaan vreten, was dat niet het geval. Kraaien, eksters en mantelmeeuwen hebben het wel geprobeerd, maar de huid bleek te dik om opengepikt te worden. Na een halfjaar ontbinding vormde de walvis een feestmaal voor de kevers. Het dode dier gaf ook veel voedingsstoffen af aan de bodem. Nader onderzoek moet nog uitwijzen wat daarvan het effect is.
Projectleider Rick Hoeksema van Rijkswaterstaat noemt het een eye-opener: ,,Zo’n groot kadaver wordt normaal gesproken opgeruimd. Nu blijkt dat het een functie vervult in het ecosysteem. Dat kun je van tevoren bedenken, maar het is bijzonder om te zien dat het in de praktijk ook echt zo werkt.”
De stank viel volgens de onderzoekers mee. ,,Op sommige dagen bleef de geur hangen en was het onprettig om er lange tijd in te verblijven, maar het was nooit hevig”, aldus de wetenschappers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Groningse belangenclubs houden actiemaand tegen gaswinning: ‘Overheid schiet volledig tekort’
Groningse belangenclubs organiseren vanaf 16 augustus een maand lang protestacties tegen de gaswinning in hun provincie. Die dag is het tien jaar geleden dat er een aardbeving met een kracht van 3,6 plaatsvond bij Huizinge, de zwaarste aardschok tot nu toe. Volgens de initiatiefnemers hebben de problemen voor de Groningers zich sindsdien opgestapeld en schiet de overheid “volledig tekort” bij de afhandeling van het gasdossier. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Vijlbrief: 'Tot 6000 veilige huizen toch versterken bij extra gaswinning’
-
Zakkenrollers actief in Groningen: vier keer zoveel zakken gerold dan vorig jaar
Nu de coronamaatregelen verdwenen zijn en er in de steden weer volop gewinkeld wordt, duiken zakkenrollers ook weer op. De politie registreerde in de provincie Groningen tot en met mei ruim vier keer zoveel slachtoffers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
-
Staking treft streekvervoer Groningen
Buschauffeurs in het streekvervoer in Groningen, Almere en Waalwijk leggen zaterdag het werk neer. De actie maakt deel uit van een estafette-actie van bij vakbond FNV aangesloten chauffeurs voor een betere cao. -
COA wijst twee locaties in Geleen en Haarlemmermeer aan als nieuwe opvangplekken voor 230 asielzoekers
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft vandaag twee nieuwe locaties gevonden voor de opvang van 230 asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. De locaties bevinden zich in Geleen en Haarlemmermeer. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
In samenwerking met indebuurt Groningen