Volledig scherm
Koning Willem-Alexander arriveert in Veendam. © ANP

Koning Willem-Alexander opent waterstoffabriek in Veendam

Koning Willem-Alexander opende vanochtend een waterstoffabriek in Veendam. De fabriek is in vol bedrijf in staat om alle huizen in Nederland drie weken lang te verwarmen.

Quote

Door toename van wind- en zonnepar­ken wordt het steeds belangrij­ker energie op te slaan in waterstof

Manon van Beek

Het gaat om de fabriek Hystock, een proeffabriek voor groene waterstof. De waterstof wordt voornamelijk opgewekt door zonnepanelen. In deze proeffabriek wordt 1,1 megawatt opgewekt, genoeg om ongeveer 80 auto’s te laten rijden.

De openingshandeling is de start van de waterstofeconomie, die het Noorden een nieuwe economische basis moet verschaffen. Het voordeel van waterstof is dat je het makkelijk kunt transporteren en opslaan. De bijeenkomst werd geopend door Han Fennema, CEO van Gasunie. Daarna gingen verschillende panelleden met elkaar in discussie, onder leiding van wetenschapsjournalist Anna Gimbrere.

„Door toename van wind- en zonneparken wordt het steeds belangrijker energie op te slaan in waterstof”, zegt CEO Manon van Beek van TenneT. ,, Worden de cavernes in de ondergrond bij Zuidwending in Veendam gevuld met waterstof, dan is het genoeg om alle huizen in Nederland drie weken lang te verwarmen.’'

Meer waterstofstations nodig

Ook Marjan van Loon van Shell is aanwezig. Ze rijdt in een waterstofauto. Ze klaagt dat er te weinig laadstations zijn en pleit voor meer stations ‘zodat ze het hoge Noorden ook kan bereiken’.

Als drager van energie is waterstof heel aantrekkelijk, zegt Van Loon. De infrastructuur voor het transport van waterstof ligt er al. Van Loon pleit ervoor dat we zo snel mogelijk meer zonne- en windparken bouwen.

Kans

Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA): ,,We hebben de kans onze industrie als eerste in Europa te vergroenen, dankzij groene waterstof.’'

Faiza Oulahsen, campagneleider van Greenpeace, voegt toe: ,,Groene waterstof is een bouwsteen om energietransitie mogelijk te maken.’'

De Japanse professor Hirose kondigt aan dat alle bussen van Toyota tijdens de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio op waterstof rijden.

In samenwerking met indebuurt Groningen