Volledig scherm
Kristallnacht in Duitsland. © REUTERS

Kristallnachtherdenking in Groningen met stille tocht en bijeenkomst in synagoge

Met een stille tocht en een bijeenkomst in de synagoge wordt zondag 10 november in Groningen de Kristallnacht herdacht.

Kristallnacht(of: Rijkspogromnacht) is de benaming voor de nacht van 9 op 10 november 1938, waarin nationaalsocialisten in Duitsland Joden en hun bezittingen aanvielen.

De Groninger Kristallnachtherdenking begint met een stille tocht. Deze voert van het Waagplein naar de synagoge, waar een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor rabbijn Awraham Soetendorp. Hij tekent voor de Kristallnacht Herdenkingslezing.

Verder zijn er optredens van De Volksstem, stadsdichter Renée Luth, leerlingen van H.N. Werkman Stadslyceum en Carla da Silva. De stille tocht begint om 14.00 uur.

  1. Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat
    Ziekenhuisstaking

    Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat

    Zorgmedewerkers in naar schatting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra legden vandaag het werk neer. Hierdoor lag een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen bleven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg ging door. In de diverse ziekenhuizen waren protestbijeenkomsten en ludieke acties. Hoe verging het de verpleegkundigen vandaag? Lees alles terug in ons, inmiddels gesloten liveblog.

In samenwerking met indebuurt Groningen