Lifelines onderzoekt waarom de één doodziek wordt van coronavirus en de ander slechts lichte klachten krijgt
Het grote Noord-Nederlandse bevolkingsonderzoek Lifelines probeert te achterhalen waarom de één ernstiger corona krijgt dan de ander.
Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Ruim 135.000 inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe krijgen hiervoor de komende tijd wekelijks een vragenlijst toegestuurd. Hun antwoorden worden gekoppeld aan data van biobank Lifelines.
De medische onderzoekers hopen er hiermee achter te komen of erfelijke eigenschappen of zogeheten omgevingsfactoren zoals leefstijl of luchtvervuiling mede bepalen of iemand ernstig ziek wordt van het coronavirus of juist milde klachten ontwikkelt.
Weinig corona
In Noord-Nederland heerst nog relatief weinig corona en zijn -naar verhouding- nog vrij weinig mensen positief getest. Toch moet er volgens prof. dr. Lude Franke, hoogleraar genetica, wel een beeld te krijgen zijn. ,,Deelnemers aan het onderzoek kunnen aangeven of ze symptomen hebben gehad die wijzen op corona. Later kunnen we bij een kleine groep die wel positief getest is vaststellen of die verschijnselen overeen komen.’’
In het bloed of andere lichaamsmaterialen van deelnemers is nu nog niet zomaar aan te tonen of iemand corona heeft gehad. Maar dat soort serologische testen zijn wel in de maak. Op dat moment zou voor een grote groep Lifelines-deelnemers te onderzoeken zijn of ze corona hebben gehad. Dan zijn die gegevens te koppelen aan andere data over hun dna, erfelijke eigenschappen, voeding, leefstijl en omgeving.
Ook onderzoekt Lifelines in hoeverre het coronavirus invloed heeft op het welzijn en welbevinden van de Noorderlingen. Worden mensen somber of angstig? Heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid? Hoe raakt het hun dagelijkse leven, waaronder het werk? En wat voor effecten gaat dit op de langere termijn hebben?
Verspreiding in kaart
Dankzij dit onderzoek brengt Lifelines ook in kaart hoe de verspreiding van het coronavirus over de komende maanden in de drie noordelijke provincies verloopt. Deze kennis kan helpen om in de toekomst bij andere infectieziekten nauwkeuriger te kunnen voorspellen wat er zal gebeuren.
Het Lifelines corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, een collectief van noordelijke kennisinstellingen.
De wekelijkse vragenlijsten worden verstuurd naar deelnemers van de onderzoeksprogramma’s Lifelines en NEXT. Hun antwoorden worden gecombineerd met eerder verzamelde data, waaronder ook genetische informatie.
Alleen deelnemers aan de onderzoeksprogramma’s Lifelines en Lifelines NEXT worden uitgenodigd voor dit onderzoek. Ze ontvangen de uitnodiging per e-mail. Meer informatie is te vinden op www.lifelines.nl/covid19.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweetal steelt pinpas van man uit Delfzijl: politie zoekt mensen die verdachte herkennen
Op 7 februari is een 25-jarige man uit Delfzijl in de binnenstad van Assen overvallen door twee personen, waarbij hij onder dreiging van een mes zijn pinpas moest afstaan. De politie roept getuigen en mensen die mogelijk meer weten op om zich bij hen te melden.Groningen -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
22
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMINTERVIEW
Douanedirecteur streed jaren tegen nietsontziende bendes: ‘Partijen cocaïne vlogen ons om de oren’
Als piepjonge grenswachter haalde hij gesmokkelde sigaretten uit de loop van een Leopard-tank, als ervaren rot knokte hij in de Rotterdamse haven tegen nietsontziende drugscriminelen. Maar na bijna een halve eeuw bij de douane houdt regiodirecteur Jan Kamp (66) het voor gezien. Hij gaat ze missen, de collega’s, de containers en de cokevangsten.Groningen -
Concerten met hoogwerker voor kwetsbaren in Groningen: ‘Iedereen geniet met volle teugen’
Het zijn lastige tijden voor kwetsbare mensen. Zo mogen mensen in zorgcentra amper naar buiten en is bezoek uit den boze. Bultena Verhuur en coverband Ten Speed sloegen daarom de handen ineen.
-
Lichte bewolking met kans op lichte regen in Groningen
Overdag is het helder tot licht bewolkt in Groningen. De regen begint rond 9 uur. De temperatuur wordt maximaal 13 graden, bij een stevige wind uit het zuidwesten. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
De eerste coronapatiënten van Drenthe zijn weer beter: ‘Het was afgrijselijk, echt heel naar’
Rob en Monic uit Dalen werden allebei getroffen door het coronavirus. Sinds kort zijn ze genezen. Doodmoe doet het echtpaar voor het eerst zijn verhaal. Om mensen te waarschuwen.
In samenwerking met indebuurt Groningen