Volledig scherm
© ANP XTRA

Menzis: zorgpremie stijgt amper, wel mes in collectiviteitskorting

Zorgverzekeraar Menzis laat de premie van de basisverzekering voor volgend jaar amper stijgen. Wie collectief verzekerd is, gaat echter flink meer betalen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Menzis, de grootste zorgverzekeraar in Groningen, heeft de maandpremie voor de basisverzekering voor 2020 vastgesteld op 123 euro. Dit is een euro meer dan verzekerden nu betalen. Meer pijn in de portemonnee is er voor wie gewend is aan een collectiviteitskorting. Daar wordt het mes in gezet.

Op last van de minister mogen zorgverzekeraars collectief verzekerden niet langer meer dan 5 procent korting geven. Minister Bruno Bruins ziet de korting als een sigaar uit eigen doos, omdat verzekeraars de korting compenseren met een hogere maandpremie.

2,3 miljoen mensen maken gebruik van korting

Ruim de helft van de 2,3 miljoen verzekerden bij Menzis maakt gebruik van zo’n collectiviteitskorting, vaak via de werkgever. ,,Gemiddeld gaan zij door de ingreep 2,50 euro meer betalen dan de stijging van 1 euro”, zegt directeur Dirk Jan Sloots. Voor wie voorheen meer dan 7 procent korting kreeg, gaat de rekening nog iets meer omhoog. Het eigen risico blijft voor volgend jaar gelijk op 385 euro.

De zorgkosten blijven stijgen: de lonen gaan omhoog, mensen leven langer, er komen voortdurend betere (en duurdere) behandelmethodes bij. Om de zorgpremie betaalbaar te houden, legt Menzis 80 miljoen euro bij.

De verzekeraar maakte vorig jaar 20 miljoen winst. De rest komt uit de algemene reserves. De inkomstenbronnen van verzekeraars zijn – naast de premies – beleggingen en het zogenoemde vereveningsfonds: geld vanuit het rijk, waarvan de hoogte afhankelijk is van het deel van de verzekerden dat zorg behoeft.

Preventie leidt tot minder zorgkosten

Om Nederlanders gezonder te laten leven en de zorgkosten te beperken, is preventie al jaren een speerpunt van verzekeraars. Voor geleverde zorg worden zorgverleners en verzekeraars betaald, maar voor preventie nog niet.

,,We zijn ervan overtuigd dat preventie leidt tot minder zorgkosten, maar dit is nog moeilijk hard te maken met cijfers”, erkent Menzis-topman Sloots. Er loopt een meerjarig onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG dat die overtuiging wetenschappelijk moet onderbouwen.

Voor de verzekerde kan dit volgens de Menzis-topman bijvoorbeeld betekenen dat hij, zodra de huisarts overgewicht constateert, een sportschoolabonnement vergoed kan krijgen uit zijn basiszorgverzekering. Ook behandelaars moeten volgens de directeur over een paar jaar betaald krijgen voor wat ze doen aan preventie.

Meer ziekenhuiszorg naar huisartsen

,,Dat staat nu nog ver van veel artsen af, merken wij”, zegt Sloots. ,,Er moet meer aandacht komen voor preventie van ziektes in de opleiding van artsen, zodat die dat meer en meer gaan zien als onderdeel van hun werk.”

Een andere manier om de stijging van de zorgkosten af te remmen, is het verhuizen van zorg uit het ziekenhuis naar huisartsencentra. Zo kan er bijvoorbeeld op bepaalde uren in de week een echograaf aanwezig zijn in het huisartsencentrum, of een kinderarts. Met dit laatste loopt momenteel al een proef in de Pekela’s.

Aanvullende verzekeringen duurder

Bij de basisverzekering van Menzis mag de premiestijging beperkt blijven tot een 1 euro, bij de uitgebreidere pakketten is de ‘schade’ wat groter. De maandpremie Basis Voordelig gaat met 2 euro omhoog naar 111 euro en de Basis Vrij met 8 euro naar 133 euro. De aanvullende verzekeringen stijgen met maximaal 2 euro en de tandverzekeringen blijven gelijk. Menzis is een van de weinige zorgverzekeraars die de nieuwe premies al bekend hebben gemaakt. Ze hebben hier tot uiterlijk morgen de tijd voor. Alle nieuwe premies worden bijgehouden op Gezondheidenco.nl.

In samenwerking met indebuurt Groningen