Volledig scherm
Het monument voor Jozef Israëls in Groningen © Google Streetview

Monument Jozef Israëls in de schijnwerpers

Het monument voor Jozef Israëls op het Hereplein in Groningen krijgt zondag, de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed, extra aandacht.

In de synagoge in de Folkingestraat houdt kunsthistorica Ellie Komrij dan een gratis te bezoeken lezing over het monument.

Joods Cultureel Erfgoed

De Europese Dag voor Joods Cultureel Erfgoed bestaat al 20 jaar en wordt dit jaar in 32 landen gehouden. ,,In Nederland doen we dat op 15 september’’, zegt manager Geert Volders van de Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen. ,,Op allerlei plaatsen wordt dan op verschillende manieren aandacht besteed aan Joods cultureel erfgoed. Wij hebben dit jaar gekozen voor het monument voor Israëls.’’

Jozef Israëls werd in 1824 in Groningen geboren en woonde er tot zijn zestiende. Hij ontwikkelde zich tot een van de grote schilders van de Haagse School. Israëls overleed in 1911 in Den Haag. In Groningen gingen er al snel stemmen op om de grote kunstenaar te eren met een monument.

Man en twee kinderen

Dat monument werd door beeldhouwer Abraham Hesselink gemaakt en in 1922 onthuld. Het toont een man en twee kinderen en is geïnspireerd op een doek van Israëls. In de sokkel is het gezicht van de schilder te zien.

In de Tweede Wereldoorlog – Israëls was een Jood – werd het monument vernield. ,,Na de bevrijding werd het hersteld en deed het lang dienst als een herdenkingsmonument’’, weet Volders. ,,Ellie Komrij vertelt dat alles en veel meer.’’

Als onderdeel van de Europese Dag kan ook een wandeling door de vroegere Joodse buurt van Groningen worden gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Groningen