Mysterie: wat gebeurt met je kerstboom nádat hij is opgehaald?
Indebuurt GroningenHet lijkt alweer een tijd geleden, maar minder dan een maand geleden stond jouw kerstboom nog in volle glorie te shinen in je woonkamer. Versierd met lichtjes, ballen en slingers om de kerstdagen zo feestelijk en gezellig mogelijk te maken. Maar een nieuw jaar betekent nieuwe ronde, nieuwe kansen, en dus heb je je kerstboom inmiddels aan de weg gezet. Wat gebeurt er eigenlijk met je kerstboom nádat hij is opgehaald door de gemeente?
Delen per e-mail
Begin januari halen medewerkers van Stadsbeheer de afgedankte bomen in de gemeente Groningen op. Maar wat gebeurt er met jouw kerstboom na zijn moment of shine?
Zoveel bomen worden er opgehaald
We beginnen bij het begin: om hoeveel kerstbomen in Groningen gaat het eigenlijk? “Dat moeten we gokken”, vertelt Sjoerd Boutsema, afdelingshoofd Stadsonderhoud bij de gemeente Groningen. “Stel dat we in de gemeente rond de 130.000 huizen hebben. Laat de helft van deze mensen een kerstboom hebben. Zo’n 65.000, dus.”
Aan de straat
Alle kerstbomen in Groningen zijn van maandag 4 januari tot en met vrijdag 15 januari opgehaald door Stadsbeheer. In twaalf dagen tijd worden er dus zo’n 65.000 kerstbomen opgehaald. Dat zijn er 5.416 per dag! “Deze mag je – zonder versiering, aarde en pot – aan de straat zetten op een plek waar de vuilnisauto bij kan”, vertelt Miriam Hall, programmamanager Afval bij de gemeente Groningen.
Ze vervolgt: “Stadsbeheer brengt de bomen vervolgens naar afvalverwerker Stainkoeln. Daar worden ze geshredderd. Dat betekent dat ze in hele kleine stukjes worden gehakt. En daar wekken ze weer nieuwe, duurzame energie van op.”
Compost en groene stroom
En wat gebeurt er vervolgens met die kleine stukjes kerstboom? “De fijne takjes en naalden worden gecomposteerd”, legt Sjoerd Boutsema, afdelingshoofd Stadsonderhoud bij de gemeente Groningen, uit. “Die compost wordt later gebruikt als bodemverbeteraar. Het houtgedeelte van de boom wordt in biomassacentrales verbrand, om stroom mee op te wekken. Dus we hergebruiken de hele boom en zetten ‘m in als duurzame grondstof.”
Een voorbeeld hiervan is het zwembad van Kardinge: die werd in het verleden met deze stroom verwarmd. Nu niet meer, en Miriam legt uit waarom: “In kerstbomen zit veel hars. Het was natuurlijk een heel charmant verhaal: warm zwembadwater door je oude kerstboom. Maar de hars was te plakkerig en dat ging niet goed samen met de biomassacentrale in Kardinge.” Daarom wordt de opgewekte stroom nu regionaal ingezet als groene stroom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
energierekening
Roelof (49): ‘Het is niet zo milieuvriendelijk, maar ik vind hout stoken leuk’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Roelof Blanken (49) uit Scheemda. -
Ambulancemedewerker aangereden bij hulpverlening ernstig scooterongeluk Oostwold
Tijdens de hulpverlening bij een ernstig scooterongeluk zaterdag in Oostwold (Groningen) is een ambulancemedewerker in botsing gekomen met een auto. De automobilist reed door, maar kon even later worden getraceerd, meldt de politie. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Bekende ijsbaan Noordlaren alsnog open
De bekende ijsbaan van Noordlaren is donderdagochtend om 10.00 uur alsnog opengegaan. In december zei het bestuur van de vereniging nog vanwege corona sowieso dicht te blijven. Voorlopig is de baan alleen toegankelijk voor leden van schaatsvereniging De Hondsrug, maar in het weekeinde hoopt de club ook niet-leden te mogen verwelkomen.
-
Indebuurt Groningen
Mysterie: waarvoor zijn de blauwe lijnen op het fietspad van de Peizerweg?
Zijn ze jou al eens opgevallen, de blauwe middenstreep op sommige stukken langs het fietspad op de Peizerweg? We kennen wel witte en groene strepen, maar wat is de betekenis van deze blauwe lijn? Wij zochten het voor je uit! -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Kuipers en Makkelie fluiten komend weekeinde toppers in de eredivisie
Scheidsrechter Danny Makkelie heeft zondag in Eindhoven de leiding over de topper tussen PSV en Ajax. De KNVB stelde Björn Kuipers aan voor AZ - Feyenoord. In de 24ste speelronde van de eredivisie nemen de clubs uit de top 4 het tegen elkaar op.
In samenwerking met indebuurt Groningen