Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

NAM komt over de brug en betaalt aardbevingsgedupeerde uit Klazienaveen alsnog 127.965,08 euro

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft gistermiddag alsnog de 127.965,08 euro overgemaakt aan de 56-jarige Helma Tigelaar uit Klazienaveen.

Tigelaar deed gisteren haar beklag bij Dagblad van het Noorden dat de NAM haar schadebedrag nog steeds niet had overgemaakt. Dit terwijl het gaswinningsbedrijf op 4 oktober van dit jaar te horen kreeg van de Arbiter Bodembeweging dat Tigelaar recht had op geld. Binnen dertig dagen moest de ruim 127.000 euro op haar rekening staan. Uiterlijk 30 oktober had Tigelaar het geld moeten hebben.

Schofterig en crimineel

Maar de NAM betaalde niet. Dit tot grote woede van Tigelaar die er meerdere malen achteraan moest bellen. Ze noemde de manier waarop het bedrijf - eigendom van Shell en ExxonMobile - met haar omging ‘schofterig’ en ‘crimineel’. ,,Het is pesten”, zei ze onder meer.

Gistermiddag meldde woordvoerder Hein Dek van de NAM dat het bedrag die ochtend van de NAM-rekening is afgeschreven. ,,Het staat dus naar alle waarschijnlijkheid vandaag (donderdag, red.) op de rekening van mevrouw Tigelaar”, aldus Dek.

Helma Tigelaar bevestigt dat ze nu inderdaad geld heeft gekregen. ,,Te laat en apart dat er kennelijk eerst een verhaal in de krant moet komen voordat de NAM over de brug komt.”

Volgens Dek staat de betaling echter los van de publicatie van het artikel. ,,Het proces van de betaling was al in gang gezet.”

Aardbevingsrechter

De schade in de woning van Tigelaar ontstond onder meer door de aardbeving van 30 september 2015 in Emmen. Net zoals 110 andere huishoudens uit Emmen en omgeving meldde zij zich na de beving met een sterkte van 2.3 op de schaal van Richter.

Vorige maand kreeg ze definitief te horen van de Arbiter Bodembeweging dat ze recht had op geld. De NAM conformeert zich aan de uitspraak van deze aardbevingsrechter.

In samenwerking met indebuurt Groningen