Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Nog een week en dan gaat de N361, de weg tussen Adorp en Groningen, weer open

Nog een week en dan gaat de N361, de weg tussen Adorp en Groningen, weer open. De werkzaamheden liggen op schema, maar zijn pas in oktober helemaal klaar.

Dag zegt Vincent Buiteveld, projectleider N361 van de provincie. ,,De weg gaat maandag 26 augustus om 7.00 uur ’s ochtends open of zo veel eerder als mogelijk.’’

Aan de weg tussen Adorp en de Boterdiepbrug in Groningen vindt groot onderhoud plaats. Het oude asfalt wordt vervangen door nieuw, zowel op de weg als op de fietspaden. Bij Harssema’s Laan is een oversteek gekomen en alle kruisingen zijn verkeersveiliger gemaakt. Bij de Boterdiepbrug zijn de voorsorteerstroken voor het linksafvak dubbel zo lang geworden wat de doorstroming moet verbeteren.

Adorp is nog niet van de overlast af

Hoewel de weg bijna klaar is, is Adorp nog niet af van de overlast. De komende week wordt het stuk tussen de kom en de Munikkeweg geasfalteerd. Maar volgende week worden nog klinkers gelegd voor het fiets-/voetpad tussen de benzinepomp en de Molenweg. Daarom is een rijbaan soms afgesloten, zegt Buiteveld. ,,Maar dat gebeurt zoveel mogelijk buiten de spits en in de avonduren. Medio oktober moet echt alles klaar zijn.’’

Op de hele N361 komt geluiddempend asfalt, en in de bebouwde kom van Adorp en bij kruisingen reflecterend asfalt. De belijning wordt komende week aangebracht. Onder deze markering komen ribbels, zodat mensen die er over rijden, worden gewaarschuwd dat ze bijna in de berm zitten.

Rechter beslist over noordelijke afslag

De zuidelijk afslag van de Molenweg bij café restaurant ’t Witte Hoes is een kleine 10 meter naar het noorden verplaatst zodat automobilisten meer zicht op de N361 hebben. De noordelijk afslag blijft voorlopig open. De provincie wil deze sluiten, maar bewoners zijn tegen. De zaak ligt bij de rechter.

Volgend jaar zomer wordt het tweede deel van de provinciale weg opgeknapt, het deel tussen Adorp en Winsum. De weg ligt er dan weer weken uit. De werkzaamheden duren dan waarschijnlijk langer omdat in Sauwerd een rotonde komt. In 2021 volgt het stuk Winsum-Ranum, ook daar komen rotondes.

Quote

Volgend jaar zomer ligt de weg door Sauwerd er weken uit

Volgend jaar wordt ook een begin gemaakt met het fietssnelpad Groningen-Winsum langs het spoor.

De eerste indruk is dat de omleidingen redelijk werkten. In Onderdendam leidde het verkeer eerst tot overlast, maar na de komst van verkeersregelaars verliep het soepel.

In samenwerking met indebuurt Groningen