Noorderling bezorgd over opkomst complotdenkers (en 1 op de 5 gelooft in 'onzichtbare elite')
Een flink deel van de Friezen, Groningers en Drenten maakt zich zorgen over de opkomst van complotdenkers. Ze vrezen een tweedeling in de maatschappij, schrijft Dagblad van het Noorden.
Vier op de vijf noorderlingen die zelf niet in complottheorieën geloven, zijn in meer of mindere mate bezorgd over de onrust die complotdenken in de wereld veroorzaakt. Zo’n 80 procent van de Friezen, Groningers en Drenten ergert zich aan complotdenkers, 71 procent ziet hen als gevaar voor de samenleving en een even groot percentage vindt het verontrustend dat politici openlijk flirten met complotdenkers om stemmen te winnen.
Dit komt naar voren uit een steekproef die onderzoeksbureau Enigma Research de afgelopen week heeft laten uitvoeren onder 1011 inwoners van de drie noordelijke provincies. Volgens Enigma Research valt met een betrouwbaarheid van 95 procent te concluderen dat de uitkomst van de enquête maximaal 3,1 procent zal afwijken van de werkelijke situatie. De steekproef is representatief verdeeld naar geslacht, leeftijd, provincie en opleidingsniveau.
Schrik zit er in
Onder de noorderlingen zit de schrik voor de complotdenkers er goed in. De helft van de ondervraagden verwacht een tweedeling in de maatschappij doordat mensen de overheid, pers en wetenschap in twijfel trekken en 30 procent is zelfs bang voor een terroristische aanslag die voortkomt uit een complottheorie.
Hoe groot is dan het percentage van inwoners in Noord-Nederland dat denkt dat wat we voorgeschoteld krijgen niet de waarheid is? Als we kijken naar het coronavirus, dan gelooft net iets meer dan de helft dat de overheid een eerlijk verhaal vertelt. Een op de drie (36 procent) denkt dat dit gedeeltelijk zo is en 11 procent gelooft dat de werkelijkheid anders is dan ons wordt voorgespiegeld.
‘Bewust ontwikkeld en verspreid’
Zo vindt 13 procent van de ondervraagden vindt het geloofwaardig en 3 procent zeer geloofwaardig dat het coronavirus bewust is ontwikkeld en verspreid. In absolute aantallen heb je het dan over een kleine 300.000 noorderlingen. Een op tien gelooft dat de farmaceutische industrie bewust ziektes de wereld in helpt met als doel meer medicijnen te verkopen. Daar staat tegenover dat meer dan de helft van de ondervraagden niet denkt dat het virus bewust is ontwikkeld en verspreid. Bijna 1 op de 5 Friezen, Groningers en Drenten zijn van mening dat in ‘reguliere media’ zoals de NOS, RTL Nieuws en het Dagblad van het Noorden alleen berichten verschijnen die zijn goedgekeurd door de overheid. Een op de acht heeft geen vertrouwen in deze media wat betreft het coronavirus, tegenover drie op de vijf die dit wel hebben.
Terwijl 78 procent zegt het coronavirus (zeer) serieus te nemen, denkt tegelijk 35 procent dat het virus even gevaarlijk is als de griep. Lager opgeleiden geloven dit een stuk vaker dan hoger opgeleiden. Zij denken ook vaker dat de overheid het coronavirus gebruikt om wetten erdoorheen te drukken die inbreuk maken op de rechten van burgers.
QAnon in het Noorden
En dan zijn er nog complottheorieën die uit de koker komen van het uit Amerika overgewaaide QAnon. Van de ondervraagden vindt 20 procent het geloofwaardig of zeer geloofwaardig dat de wereld wordt bestuurd door een ‘onzichtbare elite’. Iets minder noorderlingen (15 procent) vinden het aannemelijk dat er een ‘onzichtbare en invloedrijke elite’ is die op grote schaal kinderen misbruikt. Lager opgeleiden geloven hier significant vaker in dan hoger opgeleiden.
Zo’n 8 procent geeft aan vrienden en familieleden te hebben die geloven in de QAnon-denkbeelden. Hoe gaan ze met hen om? Iets meer dan de helft van hen zegt ze te laten praten en zich verder afzijdig te houden en 40 procent zoekt minder contact met ze. Een op de vijf gaat de discussie aan. Evenveel mensen hebben ruzie gekregen omdat ze compleet verschillende standpunten hebben. Een op de drie Groningers, Friezen en Drenthe denkt dat complottheorieën verdwijnen zodra de coronacrisis achter de rug is. Een even grote groep gelooft hier niet in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FC Groningen legt Zweedse huurling Alex Mortensen vast
FC Groningen heeft de Zweedse huurling Alex Mortensen voor twee jaar vastgelegd. De Eredivisieclub lichtte de optie die het bij Kalmar FF had bedongen op de 19-jarige spits. Mortensen, die vorig jaar op huurbasis naar Groningen kwam, ligt nu tot de zomer van 2024 vast. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op. -
COA overlegt met Defensie over vervoer vanuit Ter Apel
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overlegt vandaag met Defensie over de inzet van chauffeurs en eventueel ook materieel om asielzoekers vanuit Ter Apel naar crisisnoodopvangcentra te brengen.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Man (27) gewond na steekpartij in Groningen, politie zoekt verdachten
Agenten hebben rond 23.30 uur gisterenavond een gewonde man gevonden in de Pluimerstraat in Groningen. Dit meldt de politie. -
PREMIUM
Hoe Nederland steeds achter de feiten aanloopt in de asielcrisis
Wéér was het woensdagavond paniek bij aanmeldcentrum Ter Apel, wéér dreigden nieuw aangekomen asielzoekers op stoelen in een wachtruimte te moeten overnachten. ,,Dit regelen is gewoon heel ingewikkeld in Nederland.”
In samenwerking met indebuurt Groningen