Volledig scherm
Schade ontstaan door een aardbeving. © ANP

Onderzoek naar model voor aardbevingen bij kleine velden

Met een nieuw model kunnen wetenschappers beter inschatten hoe groot het risico op aardbevingen is bij kleine gasvelden in ons land. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat toezicht houdt op de gaswinning in ons land. Op verschillende plekken in ons land wordt door omwonenden actie gevoerd tegen de gaswinning uit kleine velden, uit angst voor aardbevingen en overlast.

Bij de winning van aardgas komt, door de drukdaling in de diepe ondergrond, spanning op ondergrondse breuken te staan. Als een breuk kritisch gespannen is, kan dit tot een aardbeving leiden, zoals in Groningen regelmatig het geval is.

Om het risico op aardbevingen bij kleine gasvelden in te schatten, wordt tot nu toe gebruik gemaakt van een statistische methode. Dit betekent dat het risico op aardbevingen vooral wordt bepaald aan de hand van verzamelde data over aardschokken en de eigenschappen van het gasveld. SodM heeft laten uitzoeken of door middel van een geologisch model het risico op aardbevingen in kleine gasvelden beter ingeschat kan worden. Voor het Groningenveld wordt ook gebruik gemaakt van een dergelijk model.

Eigenschappen

Probleem bij het model voor de kleine velden is nog wel dat wetenschappers meer gegevens nodig hebben, om het model echt te kunnen toepassen. Zo is meer informatie nodig over de eigenschappen van elk gasveld en van geregistreerde aardbevingen.

SodM gaat mijnbouwondernemingen vragen informatie te geven over de gasvelden waaruit zij produceren. Ook is het de bedoeling dat het aantal meetstations bij de kleine gasvelden wordt uitgebreid.

Alle gasvelden buiten het Groningenveld worden in Nederland aangeduid als ‘klein gasveld’. De belangrijkste daarvan zijn te vinden in de drie noordelijke provincies en Zuid-Holland. Gemiddeld bevatten de tweehonderd kleine gasvelden op land 4 miljard kuub aardgas per veld, vóór het begin van de productie. Groningen bevatte bijna 3000 miljard kuub gas en was dus veel groter. Naar schatting zit er in het Groningenveld nog zeker 600 miljard kuub gas. Het grootste deel daarvan wordt niet meer gewonnen, aangezien de kraan eind 2022 dicht gaat.

Onderzoekers

De productie uit de kleine velden in Nederland neemt overigens al jaren af. In 2003 was de totale jaarlijkse productie uit kleine velden op land 13,9 miljard kuub. In 2018 was dit nog slechts 5,1 miljard kuub. In totaal is tussen 1967 en 2018 circa 435 miljard kuub aardgas uit kleine gasvelden op land gewonnen, becijferen onderzoekers van TNO.

De huidige resterende, aangetoonde reserves in de bestaande kleine velden op land zijn 26,4 miljard kuub. Dat is ongeveer zeventig tot tachtig procent van de hoeveelheid gas die Nederland in één jaar consumeert.

In samenwerking met indebuurt Groningen