Orange the World: het Noorden komt in actie tegen seksueel geweld
In de kroeg betast worden of nagesist op straat is niet oké. Dat is de boodschap van de Nachtraad van Groningen tijdens het driedaagse evenement Orange the World, dat vandaag van start gaat. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.
De mildste variant, zegt Merel Cuperus (26), is nageroepen worden op straat. Vastpakken, dat gebeurt ook vaak. Alle delen van haar lichaam, zegt ze, zijn al wel eens door volkomen vreemden gegrepen. Ze zegt het uiterlijk onbewogen, achter haar kop thee op de bank bij Mr. Mofongo in de Oude Boteringestraat.
Maar eigenlijk is ze er boos over. „Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt hier zó vaak, dat het eigenlijk normaal wordt gevonden. Wij willen iedereen ervan bewust maken dat het niet normaal is en niet oké.”
Orange the World kaart geweld tegen vrouwen aan
Cuperus is één van de twaalf leden van de Nachtraad van Groningen, onlangs in het leven geroepen door nachtburgemeester Merlijn Poolman. Ze coördineert van maandag 25 tot en met woensdag 27 november het evenement Orange the World in de stad. Het Academiegebouw, DOT, Mr. Mofongo en het Waagplein krijgen speciale oranje verlichting en er zijn lezingen en acties.
Orange the World is een wereldwijd project, bedacht door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Wereldwijd doen er honderd landen mee. Nieuw is het project niet, weet Cuperus, maar het is wél het eerste jaar dat Nederlandse gemeenten er uitgebreid bij stilstaan.
Ook andere gemeenten in Groningen en Drenthe staan stil bij Orange the World. In Assen kleuren onder meer het Drents Museum en het stadhuis oranje; verder doen Tynaarlo, Meppel, Emmen, Hoogeveen, De Wolden en Coevorden mee en Borger-Odoorn zet een hunebed in oranje licht. In Groningen doen, behalve Stad, ook de gemeentes Westerkwartier, Westerwolde, Delfzijl en Oldambt mee met Orange the World.
Film over grensoverschrijdend gedrag en stoepkrijtroute met Cat Calls Of Grunn
In Groningen-stad is daarnaast ook een programma met activiteiten. Elizabeth Maarsingh van Centrum Seksueel Geweld en Miranda Hoekstra van stichting No Need to Hide vertellen wat er bij seksueel misbruik gebeurt.
„Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat slachtoffers soms bevriezen en fysiek niets meer kunnen beginnen”, vertelt Cuperus. „Anderen proberen te onderhandelen: als ik dit of dit bij je doe, laat je me dan met rust? Er zijn heel verschillende reacties mogelijk, en van tevoren heb je geen idee welke jij hebt.”
Vrouwenvereniging Jasmijn geeft een demonstratie van de weerbaarheidstraining Rots & Water. Het Discriminatie Meldpunt Groningen toont een film over grensoverschrijdend gedrag. Studente Roos de Boer, van het kunstproject Cat Calls Of Grunn, maakt met stoepkrijt een route van oranje handen door de stad.
Allemaal om zoveel mogelijk mensen ervan te doordringen dat er iets moet gebeuren met de Groninger uitgaansnacht. „Die natuurlijk ook hartstikke leuk en gezellig is”, relativeert Cuperus, „maar de stad heeft echt een groot probleem op het gebied van seksueel geweld. Daarvan willen we mensen bewust maken.”
Horecapersoneel krijgt assertiviteitstraining
Voornaamste doelgroep: „De mensen die de nacht maken. Het uitgaanspubliek, de portiers en het barpersoneel.” Die drie groepen kunnen allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan een veiliger uitgaansleven, denkt Cuperus. Al weet ze ook heel goed dat drie dagen van oranje licht niet genoeg zijn om de complexe problematiek op te lossen.
„De Nachtraad blijft er de komende tijd mee bezig”, zegt ze. Zij en haar collega’s broeden op een ‘nachtstadhuis’: een plek in het centrum waar iedereen binnen mag lopen, hetzij voor een gezellig praatje of voor eerste hulp na een vervelende ervaring. Ook gaan ze assertiviteitstrainingen verzorgen voor horecapersoneel. „Zodat zij leren hoe ze in bedreigende situaties zouden kunnen helpen. Daar is al veel belangstelling voor.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Auto slaat over de kop in Ter Apel
Ter Apel -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Met de trein van Groningen via Stadskanaal en Emmen naar Enschede: ChristenUnie wil onderzoek naar Nedersaksenlijn
Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) vraagt maandag aan het kabinet om een haalbaarheidsonderzoek naar de komst van de Nedersaksenlijn, een spoorverbinding tussen Groningen en Enschede via Stadskanaal en Emmen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. -
LIVE eredivisie | FC Groningen ontvangt Sparta in lege Euroborg
FC Groningen weet al dat het volgend jaar in de Keuken Kampioen Divisie speelt. De voorlopig laatste eredivisiewedstrijd wordt voor lege tribunes gespeeld vanwege de ongeregeldheden tegen Ajax enkele weken geleden. Sparta gaat op zijn beurt de play-offs om Europees voetbal in. Vanaf 14.30 uur volg je hier de belangrijkste ontwikkelingen in de Euroborg.Groningen -
FC Groningen dreigt met aangifte tegen 'onderzoeksjournalist’
FC Groningen dreigt met aangifte tegen een journalist die voor het duel met Ajax van komende zondag een persoon met een stadionverbod wil binnenloodsen in Euroborg. De mediavertegenwoordiger is van plan om zo aan te tonen dat het mogelijk is om ondanks een stadionverbod naar een wedstrijd te gaan, meldt de club.Groningen
-
‘Jan Modaal’ komt niet aan koophuis: alleen huizen in noordelijke provincies zijn nog betaalbaar
-
-
-
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.