Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marc vd Kort

Orthodontist uit Winschoten moet 95.000 euro boete betalen na valse declaraties

Een orthodontist uit Winschoten moet in totaal 95.000 euro boete betalen voor het indienen van valse declaraties.

Dat meldt Dagblad van het Noorden. De orthodontist vocht de eerder opgelegde boetes aan. Tevergeefs, blijkt nu. De hoogste economische bestuursrechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), heeft dinsdag geoordeeld dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de orthodontist in Winschoten terecht heeft beboet.

Honderden euro’s teveel in rekening gebracht

De orthodontist bracht 243 Nederlandse patiënten ieder 420 euro te veel in rekening. Hij dacht de Nederlandse maximumtarieven te kunnen omzeilen door het behandelplan - feitelijk wat aantekeningen op de patiëntenkaart - net over de grens in zijn Duitse praktijk te schrijven. De behandeling zelf vond in Nederland plaats: de inschrijving en het aanmaken van de patiëntenkaart, het maken van de gebitsafdrukken en röntgenfoto’s, en het plaatsen van de beugel.

Geen grensoverschrijdende dienst

Het behandelplan maakte de orthodontist in zijn praktijk in Leer aan de hand van de in Winschoten genomen gebitsafdrukken en röntgenfoto’s. De patiënt hoefde daarvoor niet naar Leer te komen.

Het CBb ziet dat niet als een grensoverschrijdende dienst vanuit Duitsland. Het in rekening brengen van het behandelplan valt daarom onder de Nederlandse wet en die staat de orthodontist niet toe deze kosten apart in rekening te brengen.

De boete valt uiteen in 60.000 euro voor de bv van de orthodontist en 35.000 euro boete voor de man zelf. De uitspraak is onherroepelijk.

In samenwerking met indebuurt Groningen