Nederlandse militairen brengen een bezoek aan een politiepost in de stad Kunduz.
Volledig scherm
PREMIUM
Nederlandse militairen brengen een bezoek aan een politiepost in de stad Kunduz. © ANP

Peter (38) heeft het zwaar na Afghanistan: ‘Als ik mijn kinderen naar de crèche breng ben ik al moe’

Een flink deel van de Afghanistan-veteranen is ontevreden over de nazorg die destijds door Defensie is geboden. Omdat veel problemen pas jaren ná de uitzending aan het licht komen, blijkt het belangrijk ze later en langer in het vizier te houden. Zo blijkt uit onderzoek van het Veteraneninstituut in opdracht van het ministerie van Defensie onder 26.000 Nederlandse militairen.  

De helft is tevreden over de nazorg, de andere helft deels of helemaal niet. Zo ergerden sommige militairen zich aan de gewenningsdagen op Kreta direct na de missie, waar militairen naartoe werden gestuurd om weer te wennen aan het gewone leven, waren gespreksleiders van de evaluatie soms niet professioneel en hadden die geen uitzendervaring, waardoor veteranen zich niet begrepen voelden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Veteraneninstituut in opdracht van het ministerie van Defensie onder 26.000 Nederlandse militairen die tussen 2002 en 2014 deelnamen aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Van deze veteranen vulden er 8676 een vragenformulier in.

In samenwerking met indebuurt Groningen